Trtica rajske ptice

Narodno pozorište Užice | Predstava za decu
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Trtica rajske ptice

Premijera: 09. Feb 2007.
Pisac: Branko Dimitrijević, Režija: Nikola Zavišić

Igraju:

Kapetan Crna Brada - Goran Šmakić
Koni Brogonia - Bojana Zečević
Razmaženi Serž - Nemanja Jovanović
Gavran Gavra - Igor Borojević

Scenografija: Nikola Zavišić, Kostimografija: Snežana Kovačević, Muzika: Nikola Zavišić i Nikola PejovićŠta je „Trtica Rajske Ptice“?
Pazi, svakako ćeš da saznaš nešto o neuhvatljivoj rajskoj trtici ako pogledaš predstavu koja se baš tako zove. Saznaćeš nešto ali nikad sve. Jer, baš sve o ovoj vrhunskoj tajni niko neće moći da ti kaže! Zato je to i tajna. I to vrhunska.

Zašto je kapetan Crna Brada ostao bez brade?
Videćeš... Neću mnogo da ti pričam. Reći ću ti samo da je tog čuvenog morskog vuka i najstrašnijeg gusara Južnih mora odrala u jednoj čudnoj igri izvesna Koni i ostavila ga u teškoj muci. Nije samo ta njegova crna brada ono što mu fali. Videćeš šta mu je sve Koni oduzela služeći se kockarskim trikovima. A videćeš i to da kapetan Crna Brada u opšte nije onakav kakvim ga zamišljaš. On nije običan gusar!

Ko je Koni Brogonija?
Bivša nastavnica matematike koja mlati svojim dugačkim lenjirom koga god stigne i kako god stigne. Opasna je i pomalo... onako... na svoju ruku. Stara pesma Južnih mora koja se već vekovima prenosi s’ kolena na koleno glasi:
„Ako negde vidiš Koni
s’ puta joj se odmah skloni!“

Zašto se mali Serž Bulijus tako žestoko češe?
Zato što je postao gusar. A gusari se stalno češu jer su prljavi, nije ih briga za ličnu higijenu. Nemaju kad da se kupaju od silnih avantura, napada, prepada, pljački, ucena i ostalih gusarskih obaveza. Ali sada malom Seržu preti opasnost! Možda će morati da se vrati kod mame i tate i postane čist i mirišljav! Neće valjda? Videćeš!

A Gavran Gavra?
On može da odgovori na pitanje zašto je „trtica rajske ptice“ nešto toliko privlačno, lepo i retko. Jedino što ne znam kako da Gavrana Gavru uhvatiš jer on je skoro stalno u letu, proverava kakva je situacija na dalekim pučinama Južnih mora. Ali i ako slučajno nekako uspeš da ga nagovoriš da ti nešto kaže, pitanje je koliko ćeš ga razumeti jer je on čudna ptica sa vrlo izraženom govornom manom. Ne ume da izgovori slovo „r“. Nezgodno, zar ne?

Najbolje je da o svemu razmisliš na miru. Ali tek kada pogledaš predstavu „Trtica Rajske Ptice“! Siguran sam da ćeš u njoj naći još mnogo pitanja i odgovora. Mada, to i nije tako bitno. Bitno je da tražiš. Za sebe. Da postavljaš pitanja i nalaziš odgovore.

Nadam se da će ti biti prijatno. Uživaj!
Reč reditelja – onoj drugoj deci