Ubistvo u Orijent ekspresu

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
6.0

Broj ocena: 2;

Ubistvo u Orijent ekspresu

Premijera: 23. Sep 2022.
Pisac: Agata Kristi, Režija: Darijan Mihajlović

Igraju:

Herkul Poaro - Andrija Milošević 
Pukovnik Arbatnot - Viktor Savić
Meri Debenham - Borka Tomović
Grofica Andrenji - Lena Bogdanović
Helen Habard - Jelena Trkulja
Princeza Dragomirov - Katarina Gojković
Greta Olson - Katarina Marković
Gospodin Buk - Igor Damnjanović
Samjuel Rečet - Vladan Dujović
Hektor Mekvin - Stefan Bundalo
Mišel Kondukter/ Glavni Kelner - Miljan Prljeta

Dramatizacija: Ken Ludvig, Prevod: Ivana Dimić, Scenograf: Vesna Popović, Kostimograf: Marina Medenica, Korepetitor: Srđan Marković, Video: Darijan Mihajlović, Scenski pokret: Milan Gromilić, Scenski govor: Dijana Marojević, Organizator: Tatjana Perović, Asistent organizatora: Milica Topalović, Asistent kostimografa: Olga MrđenovićTrisedesete godine prošlog veka. Elegantni voz, Orijent Ekspres, je prinuđen da nepredviđeno zastane zbog oblinog snega. Događa se ubistvo, i Poaroov put kući koji je trebalo da protekne sasvim mirno, postaje poprište još jednog slučaja koji treba rešiti. Voz je pun osumnjičenih, a svaki od njih ima, naizgled, neoboriv alibi. Poaroov put počinje u Istanbulu, a ostatak priče dešava se nigde drugde do u – Jugoslaviji, između Vinkovaca i Broda.

Od 60 krimi romana koje je napisala Agata Kristi, u čak 33 je misteriju rešavao belgijski detektiv Erkil Poaro, a upravo „Ubistvo u Orijent ekspresu“ mnogi smatraju njenim najboljim delom. Ovu pozorišnu adaptaciju je napisao Ken Ludvig, čuveni savremeni komediograf, našoj publici poznat po veoma uspešnim predstavama „Tenor na zajam“ Narodnog pozorišta Sombor (režija: Olja Đorđević) i „Mesec iznad Bafala“ Narodnog pozorišta Subotica (režija: Darijan Mihajlović).

Kao vrsni komediograf, Ken Ludvig je na površinu misterije Agate Kristi izvukao upravo komediju. I Nortrop Fraj je poredio misteriju i komediju, i našao je velike sličnosti između ova dva žanra: oba počinju od normalne društvene situacije, koja se iz nekog razloga poremeti, a onda likovi teže da povrate ravnotežu. Komični su i ekstravagantni i „povišeni“ likovi koje je stvorila Agata Kristi, a tumačenju upravo ovakvih likova vrlo je sklon naš ansambl.