Vatre

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
5.7

Broj ocena: 3;

Vatre

Premijera: 02. Feb 2023.
Pisac: Marija Velasko (na osnovu proze „Vatre” Margerit Jursenar, Režija: Karma Portačeli

Igraju:

Sloboda Mićalović - Ona
Nataša Tapušković - Sapfo/Terapeut
Milena Vasić - Fedra/Magdalena
Nikola Rakočević - Ahil
Iva Manojlović - Antigona/Venera
Damjan Kecojević - On
Rosa Renom - Klitemnestra
Kivani Menolašina Hulijan - Hipolit

*Lik koji je u tekstu nazvan „Ona" nije autorka Margerit Jursenar i replike koje „Ona" izgovara ne mogu biti pripisane autorki

Prevod drame „Vatre” Marije Velasko: Aleksandra Mančić, Prevod proze „Vatre” Margerit Jursenar: Jovica Aćin, Asistent reditelja: Paula Blanko Barnes, Scenografija i dizajn svetla: Cube.bz, Kostimografija: Marija Marković Milojev, Audio-vizuelni materijal: Mikel Anđel Rajo, Originalna muzika: Đordi Kuljet, Scenski pokret: Damjan Kecojević, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Inspicijent: Daša VelimirovićPredstava Vatre je zajednički projekat Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra iz Barselone. Adaptaciju istoimenog dela Margerit Jursenar potpisuje Marija Velasko (rođena u Španiji 1984. godine), autorka desetak pozorišnih komada i dobitnica brojnih značajnih literarnih i teatarskih nagrada. Rediteljka predstave Karma Portačeli je jedna od vodećih evropskih rediteljki i umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone.

Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća. U perodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru 2023. godine. Jugoslovensko dramsko pozorište u ovom projektu učestvuje sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone.