Veliki manevri u tijesnim ulicama

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
6.0

Broj ocena: 1;

Veliki manevri u tijesnim ulicama

Premijera: 03. apr 2013.
Pisac: Ivo Brešan, Režija: Ivan Vuković

Igraju:

Vice Prebanda, trgovac - Miroljub Nedović
Cvita, njegova kći - Nađa Nedović Tekinder
Katica, njegova kći - Borjanka Ljumović, k.g.
Niko Tafra, gostioničar - Oliver Šukletović
Dunko, njegov sin - Marko Marković
Lujo Pankota, njegov nećak, student - Danilo Petrović
Nino Vanjaka, Trogiranin, student - Miloš Cvetković, k.g.
Konte Florijan Dragojević, aristokrata - Dragoslav Savić
Nikola Bagara, kotlokrpa iz Drniša - Marjan Todorović
Ive Petrina, težak - Miroslav Jović
Duje Bonačić, glumac putujuće družine - Risto Bukvić
Don Jerko - Mladen Milojković

Tehničko vođstvo: Zoran Ilić, Inspicijent: Vladislav Đorđević, Sufler: Miroslavica Živadinović, Ton: Slobodan Ilić, Svetlo: Dragoslav DobrosavljevićU komediji čija se radnja zbiva u Šibeniku 1920, Ivo Brešan je kao polazište iskoristio ideju Šekspirovih komada Ukroćena goropad i Život je san.

Zaplet počinje kada student Lujo odluči da napravi psihološki eksperiment i proveri da li je moguće ubediti čoveka da je ono što nije, odnosno da je njegov život samo san. U realizaciju plana uključuje se i krčmar Tafra, koji bi da se osveti trgovcu Prebandi što svoju mlađu kćer Cvitu nije hteo da uda za Tafrinog sina Dunka.

Kako bi uspeli u svojoj nameri oni u igru zamene identiteta uvlače prijatelje, ali i stranca i pijanca Bagaru, koga predstavljaju kao mladog kontea. Tako se oko Prebande i njegove porodice zavrti neverovatna  priča, puna duhovitih zapleta i peripetija. Paralelno sa ovom odvija se druga linija komada – priča o Katici, Prebandinoj starijoj kćeri, kojoj nikako da nađu muža zbog njene preke naravi.

Ipak, Brešan se kroz ceo komad bavi i jednim filozofskim pitanjem – odnosom sna i jave, koje pak otvara pitanje ljudske prirode i suštine identiteta.