Ženidba

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
4.5

Broj ocena: 2;

Ženidba

Premijera: 11. okt 2018.
Pisac: N.V. Gogolj, Režija: Milan Karadžić

Igraju:

Agafja Tihonovna - Jelena Orlović
Arina Pantelmojovna - Milena Jakišić
Fjokla Ivanovna - Anika Grujić
Potkoljosin - Milan Vasić
Kočkarjov - Igor Damjanović
Kajgana - Milorad Kapor
Anučkin - Nebojša Đorđević
Ževakin - Bojan Stojčetović
Stepan - Branko Babović
Dunjaška - Tamara Tomanović
Aleksej Starikov - Branko Babović

Scenografija: Milan Karadžić, Kostimografija: Dragica Laušević„Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište.

Ono što me je, pored toga, podstaklo da se opredelim baš za ovaj komad je njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima. Da bismo danas razumeli te likove, sve što je potrebno da uradimo je da se pogledamo u ogledalo.

Treći razlog zašto će upravo Gogoljevom „Ženidbom“ biti nastavljena moja saradnja za Narodnim pozorištem iz Prištine/Gračanice, i saradnja tog pozorišta sa SNP-om, je izvrsna glumačka podela sa kojom je uvek zadovoljstvo raditi, a koja će na najbolji mogući način izneti ovu univerzalnu priču, koju će imati prilike da vidi publika od Vojvodine do Kosova što je izuzetno važno i za pozorišta i za publiku.“

Milan Karadžić