Četvrto šabačko Pozorišno proleće u aprilu


Ovogodišnji festival Pozorišno proleće u Šapcu održaće se od 8. do 16. aprila. Savet festivala sačinjavaju: Minja Bogavac, Mira Banjac, Svetislav Basara, Dušan Kovačević, Zoran Karajić, Nebojša Bradić,Svetislav Jovanov, Dragana Bošković, Milivoje Mlađenović, Nikita Milivojević i Oleg Misirača.

Selektor festivala, Zoran Karajić, kazao je da je iza nas uzbudljiva pozorišna sezona tokom koje je pogledao 47 izvedbi, od kojih je za festival izabrano osam. Zajednička karakteristika odabranim predstavama je svevremenost, pa je i naziv ovogodišnje selekcije Neprilagođeni u klasici. Istakao je i  da je bilo veoma zahtevno izdvojiti svega osam predstava i da mu je naročito drago što se susretao sa odličnim predstavama i izvan Beograda, što još jednom potvrđuje da pozorišta širom Srbije žive i pružaju kvalitet.

Selekciju čine: "Balkanski špijun" (Narodno pozorište u Beogradu), "Petrijin venac" (Atelje 212), "Tartif" (Narodno pozorište Sombor i SNP), "Veštice iz Salema" (SNP), "Ujka Vanja" (JDP), "Limunacija" (Narodno pozorište Niš), "Hronika palanačkog groblja" (Kruševačko pozorište) i "Korešpodencija" (Zvezdara teatar).

Predsednik festivala, Dušan Kovačević, sa zadovoljstvom je primetio da je Šabac ponovo uspostavio visok nivo kvaliteta pozorišnog sadržaja. Ove godine će šira publika, koja ponekad nema mogučnosti da poseti Beograd,  biti u prilici da pogleda najbolje što repertoari Srbije nude.

Velika glumica Mira Banjac je protekle godine iz privatnih razloga bila sprečena da se upozna sa trenutnim sadržajima repertoara naših pozorišta, pa je u ime povratka rekla:  “Za mene je Šabačko pozorišno proleće apsolutno proleće i svim srcem sam uz Šabačko pozorište.”

Nebojša Bradić izrazio je utisak da Šabac zahvaljujući ovoj manifestaciji dobija posebnu dimenziju i pokazuje zavidan kvalitativni nivo.

Pozorišno proleće će pored standardnih večeri i okruglih stolova prikazati i prateći program, koji će se proširiti iz pozorišne sale na ulice i Trg, takoreći u čitav grad. Posetioci će biti u prilici da prisustvuju uličnoj izložbi, koreografskim performansima, besplatnom programu za decu, radionici pozorišne kritike (koju će voditi Tijana Grumić, Jug Radivojević i Dejan Prćić) i ceremoniji zatvaranja, odnosno projekciji kratkog dokumentarnog filma o festivalu. Uz to, Milena Bogavac nam je rekla da nas pored svega nabrojanog čeka i nekoliko iznenađenja.

Svetislav Jovanov kazao je da se profil festivala neguje i dosledno sprovodi i primetio da se izgleda najbolja pozorišna ostvarenja dešavaju u trenucima najvećih kriza, mada bi, svakako, najzad bilo vreme da se izvučemo kandži lošeg vremena i koraknemo sa ivice egzistencije.

Pisac Milivoje Mlađenović rekao je da su dešavanja poput ovog neophodna, iako brojni festivali trpe kritike na račun selekcije. Upravo zbog toga je ovaj festival pravo proleće u našim zahladnelim trenucima.

Festival će, kao i do sada, dodeliti nagrade za: najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, najbolju mušku i žensku ulogu, nagrada novinarskog žirija - “zalog za budućnost” i nagrada publike. Informacije o ulaznicama i rasporedima izvođenja će blagovremeno biti objavljene.



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste