Nova premijera Studija Centar - "Devedesete u kraju"


22. feb 2020.

Trideset prva pozorišna premijera Studio Centra „Devedesete u kraju“, biće odigrana u sredu 26. i četvrtak 27. februara 2020. godine, sa početkom u 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. 

Ulaznice su u prodaji na svim Ticket Vision prodajnim mestima, po ceni od 500 dinara. Za grupne i školske posete obezbeđen je dodatni popust, a informacije o popustima dostupne su preko Studija Centar. 

Predstava "Devedesete u kraju” je rađena po istoimenom hit tinejdž romanu, naše mlade spisateljice Jovane Ristić. 

Priča prati odrastanje jedne generacije tokom devedesetih u Beogradu, dok se celim regionom šire ratna mržnja i strahote, a Srbiju pogađaju sankcije i nemaština. Kriminal, odlazak mladih ljudi u rat, borba za preživljavanje, promocija kiča i šunda, uticaće na potpunu promenu celokupnog sistema vrednosti kod mladih ljudi, čije posledice osećamo i dan danas. Milica, mlada devojka, sazreva uz najbolju drugaricu upoznajući fenomene koje su devedesete donele – po prvi put ide na splavove, čezne za skupim patikama, sluša nove hitove, druži se s dizelašima iz „starije ekipe”, zaljubljuje se u sumnjivog momka iz kraja, ne sluteći koliko sve te naizgled bezopasne potrebe mogu da promene njen život i postave je na klackalicu života i smrti. 

Ova predstava, puna dokumentarističkog video materijala, ne govori samo o devedesetim, već šalje jasnu poruku mladima, posebno onima koji se danas „lože“ na mržnju, nacionalizam, ratno huktanje, da razmišljaju drugačije i da imaju empatiju prema okolini, da šire pozitivne veze prema osobama drugačije rasne i verske pripadnosti, da budu tolerantni i da je „MIR, najlepša devojka koju ne može imati svako“. 

Predstava je namenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolcima. 

Dom omladine Beograda i Studio Centar i u 2020. godini nastavljaju sa uspešnom realizacijom pozorišnog repertoara za mladu publiku, koji je započet u proleće 2017. godine. Nakon tri godine uspešne saradnje, realizovano je 5 pozorišnih premijera, a odigrano je 56 predstava uz ukupnu posetu od oko 10.500 gledalaca! U novmebru prošle godine, u zajedničkoj organizaciji, održan je i prvi festival edukativnih pozorišnih predstava za mladu publiku Angažman Fest koji je u pet dana posetilo oko 1.500 gledalaca. 

Dom omladine Beograda i Studio Centar ovim programima žele da mladim ljudima u Beogradu pruže jedno novo i jedinstveno pozorišno iskustvo iz kojeg će izaći bogatiji za mnoga saznanja koja ih se tiču. Sa druge strane, sklanjanje dece sa ulica i uvođenja u kulturne institucije je zadatak na kojem bi svi iz oblasti kulturnog života trebalo da rade. 

Trideset prva pozorišna premijera Studio Centra "Devedesete u kraju", po romanu Jovane Ristić 

Dramatizacija romana i režija: Nenad Radović
Asistent režije: Vasilije Krstić
Kostimograf, scenograf: Marija Tavčar
Izbor muzike, izbor i montaža video materijala: Nenad Radović
Dizajn svetla: Miloš Vasić
Dizajn tona: Katarina Kolar
Tehnička podrška: Dom omladine Beograda
Produkcija: Studio Centar 19/20 

PODELA: 

MILICA Ana Knežević / Sara Savić MINJA Maša Petrović ALEKSA (Miličin brat) Strahinja Miljković / Lazar Đurić MAJKA (Miličina majka) Nina Đorđević OTAC (Miličin otac) Jovan Cvetković ROKSA Marko Miljković IVAN Nikola Đorđević GILE Todor Profirović SONJA Milica Milutinović MAJA Anja Kastratović DRAGANA Tamara Radović UJAK (Miličin ujak) Miloš Žegarac ZORICA (Minjina majka) Mila Miljković / Hristina Ršumović MITA (Minjin brat) Antonije Petrović OSTALI Vukašin Đorđević, Sara Savić, Ana Knežević, Strahinja Miljković, Lazar Đurić, Mila Miljković, Hristina RšumovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste