Otvoren drugi Angažman fest: Život u lošem tripu


Drugi Angažman fest pod sloganom “Bliskost bez dodira” , ove godine u digitalnom okruženju otvoren je predstavom “Jel imaš gram?” Studija Centar iz Beograda.

Predstava je nastala na osnovi dnevničkog romana “Idi pitaj Alisu: Dnevnik jedne narkomanke” napisanog sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina kao anonimna “ispovest” naratorke kojoj ne znamo ime, a koja govori o neimenovanoj petnaestogodišnjoj protagonistkinji koja polako tone u svet narkomanije i zavisnosti i vrti se u začaranom krugu prostitucije, ulice, bolnica i svih degradacija koje zavisnost sa sobom nosi. Ovaj roman doživeo je kontroverze u svoje doba zbog poruke o štetnosti droga koju nosi, međutim u skorije vreme postao je predmet kritika da predstavlja lošu anti-narkomansku propagandu. Ipak, pitanja koja otvara jasna su i koncizno usmerena protiv demona koje narkomanija unosi u živote mladih.

Predstava u dramatizaciji Nenada Radovića i Đorđa Kosića žanrovski ne izlazi iz okvira svoje ciljane publike - ovo je jedna par ekselans omladinska predstava, sa mladim glumcima što je doprinelo tome da predstava i pored svojih namenski ekspresionističkih rediteljskih rešenja, bude gotovo realistički prijemčiva publici. Za razliku od romana, naša protagonstkinja nosi ime Alisa i u svet narkomanije ulazi - naravno - zbog želje da se uklopi i bude kul. Tako predstava obiluje scenama žurki, sa tehno muzikom i vrlo interesantnim rešenjima svetla, snimanja i montaže iz gornjeg rakursa, što se često može susresti kao rediteljsko rešenje u filmovima ovakve tematike. Namera reditelja bila je da ova predstava bude ekspresivna  - i uspela je u tome da na sceni i kroz različite scenske medijume dočara jedan loš trip u unutrašnjem i spoljašnjem svetu junakinje.

Priča prati Alisu kroz razvojne faze jednog puta narkomanije, od dobrih tripova izazvanih LSD-em ubačenim u flaše Koka kole, preko rizičnog seksa na tripu i straha od trudnoće, do toga kada se junakinja susreće sa smrću svojih prijatelja koji su pošli istim putem kao ona. Oni je progone kao demoni prošlosti, što u njoj izaziva loš trip - koji je i više nego stvaran, njen život postepeno postaje istinski loš trip. Ona pod uticajem Bilija, u kog je zaljubljena, počinje da diluje klincima - što u njoj stvara averziju i grozu, međutim ona ne može da stane, jer je duboko zaglibila. Prijatelji oko nje se predoziraju, ona gubi kontakt sa realnošću i svojim stvarnim životom, u njoj su ostali samo demoni. Predstava se kreće od naivnog igranja žmurke i lakih droga na žurkama na početku, do teskobe i poremećenog sistema vrednosti na kraju.

Odlična metaforička rešenja su uloge njenog ličnog demona narkomanije otelotvorenog u liku devojke obučene u crno koja Alisi govori da “ne može bez nje”, na šta njoj Alisa odgovara da je “Imala i previše uticaja na nju”, i lika narkomana koji kao utvara i loše znamenje od početka predstave govori “Jel imaš gram?”. Alisa se na samom kraju suočava sa svojim demonom. Kraj je delimično ostao otvoren, ipak vidimo dozu odlučnosti u junakinji da se izbavi. 

Ova predstava je prema komentarima publike ocenjena kao preterana i nerealistična, međutim, moja procena je da je ona takva jer je fokus stavljen na unutrašnji doživljaj junakinje. Sama režija je poput tripa i vrlo je verovatno da su upravo zbog toga svaki aspekat i radnja junakinje preuveličani i doživljeni intenzivnije nego što bi to bilo da je predstava rađena posmatrano od spolja i prikazala živote grupe narkomana onakvi kakvim se čine, i što se može podvesti pod neki realizam. Predstava zasigurno otvara pitanja upravo zbog toga - koliko su opasnosti droga realne i koliko je konzumaciju istih moguće kontrolisati bez opasnosti da se upadne u vrtlog loših odluka i zavisnosti.

Večeras će u 18 časova biti održana radionica za učenike osnovnih škola “Kako da kažem?”, a naredna predstava “Kulturociklin 2m” Kulturociklin tima iz Kruševca biće emitovana u sredu u 20h.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste