Pozorišno leto na Tašmajdanu

Milica Sučević
03. jun 2020.

Posle velike pauze, kada su 11. marta zatvorila svoja vrata i odvojila se od publike, zbog pandemije virusa korona, uvođenja vanrednog stanja i zabrane okupljanja u zatvorenim prostorima, beogradska pozorišta su rešila da predstave premeste na letnju scenu na Tašmajdanu. Na taj način publici će upotpunuti nedostatak predstava za vreme prolećne pauze.

Mjuzikl Mamma Mia Pozorišta na Terazijama 25. juna otvoriće pozorišnu scenu na Tašmajdanu. Zatim 26. juna uslediće još jedno izvođenje ovog mjuzikla. U junu, igraće se predstava Beogradskog dramskog pozorišta Trpele (27. i 28.), kao i predstava Pošteni provalnik pozorišta Boško Buha (29.).

30. juna gostovaće Opera Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada sa predstavom Seviljski Berberin.

Bitef teatar će 1. jula odigrati plesnu predstavu Prostor za Revoluciju, po konceptu i koreografiji Isidore Stanišić. Autorka je za ovu predstavu dobila prestižnu nagradu Udruženja baletskih umetnika Srbije – UDUS-a Dimitrije Parlić za najbolju koreografiju u sezoni 2017/18.

Teatar Vuk će se predstaviti 2. jula sa predstavom Ajnštajnova izdaja, a 3. i 4. jula se očekuju izvođenja predstave Art Ateljea 212, koja se u ovogodišnjoj pozorišnoj sezoni vratila na scenu posle 22 godine od njene premijere. U predstavi igra originalna postava: Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić i Branislav Zeremski, a režiju potpisuje Alisa Stojanović.

Jugoslovensko dramsko pozorište odabralo je da 5. i 6. jula prikaže predstavu Lorencačo, nastalu u režiji Borisa Liješevića, čija premijera je bila prošle godine. U predstavi glume Marko Janketić, Branislav Lečić, Milan Marić, Sloboda Mićalović, Milena Vasić, Miodrag Dragičević, Petar Benčina i Andrija Kuzmanović.

7. i 8. jula biće izvedena predstava Ujka Vanja Nastala u koprodukciji Hartefakt fonda i Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca, prema tekstu Antona Pavloviča Čehova.

Solisti Opere i Baleta Narodnog pozorišta izvešće Muzičko scensko delo Svetlost 9. jula. Takođe, Narodno pozorište će dan kasnije, 10. jula, predstaviti komediju Bela kafa, Aleksandra Popovića, čiju režiju potpisuje Milan Nešković.

Zvezdara teatar je odlučila da iz svog repertoara izdvoji predstavu Večera budala i da je prikaže 11. i 12. jula. Iz FaVi produkcije nam dolazi predstava Plastika (15.jul), nastala po tekstu StevanimKorpivice.

Narodno pozorište Priština gostovaće sa dve predstave. Prva, nastala u produkciji sa Srpskim narodnim pozorištem, Ženidba igraće se 16. jula, a druga, u koprodukciji sa Narodnog pozorištem Timočke krajine Zoran Radmilović iz Zaječara, Žene iz Troje 17. jula. 

Pozorišno lezo na Tašmajdanu završiće se igranjem predstava Idealna polovina (18. jula) i Čorba od kanarinca (20. jula)

Sve pomenute predstave igraće se na letnjoj sceni s početkom u 21h.

 • Maks Metalik (25. jun) Pozorište lutaka Pinokio i MIMART
 • Srce u junaka Kraljevića Marka (26. i 27. jun) Malo pozorište Duško Radović
 • Brankov urnebes (28. jun) i Gusarijada (29. jun) Pozorištance Puž
 • Ljubavna lektira (30. jun) Omladinsko pozorište DADOV
 • Pitam se, pitam, koliko sam bitan (1. jul) pozorišta Boško Buha
 • Cvrčak i Mrav (2. jul) Teatar Dodir
 • Tri praseta (4. jul) i Šešir pun boja (5.jul) Pozorište Pinokio
 • Leto kada sam naučila da letim (06. jul) Fakultet dramskih umetnosti - Fistić
 • Ljubavna lektira (7. jul) Omladinsko pozorište DADOV
 • Tir zlatne vlasi (8. jul) Teatar Ulica
 • Čarobna knjiga (9. jul) Malo pozorište Duško Radović
 • Mudro prase (10. jul) Pan teatar
 • Herkules (11. jul) Pozorište Ars Longa
 • Crvenkapa (12. jul) Pan teatar
 • Elza i zaleđeni Hans (13.jul) i Crtani junaci u potrazi za magičnom knjigom (14.jul) FaVi produkcija

Ulaznice kupuju na biletarnicama matičnih pozorišta uz jedinstvenu cenu 500 dinara za večernju scenu i 250 za dečiju. Ulaz za zdravstvene radnike je slobodan.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste