„Radio Šabac” na talasima Šabačkog pozorišta


Premijera predstave „Radio Šabac” odigrana je u petak 23. oktobra na velikoj sceni Šabačkog pozorišta. Koncept, tekst i režiju potpisuje Olga Dimitrijević. Zbog specifičnosti predstave i načina na koji je predstava postavljena već smanjeni broj publike, usled epidemioloških mera, još jednom je gotovo prepolovljen, te je premijeru ove predstave gledalo svega pedeset ljudi.

radio-sabac-na-talasima-sabackog-pozorista1

Predstava „Radio Šabac” svojevrstan je prikaz mentailiteta i njegovog  razvoja u periodu od „zlatnih godina”, šezdesetih i početka sedamdesetih, preko raspada Jugoslavije, pa sve do danas. Put koji je cela bivša Jugoslavija prešla, od bratstva i jedinstva, preko ratova, pa do nesnađenosti u periodu tranzicije, stavljen je u kontekst jedne radio-stanice koja je neminovno sve promene osetila „na svojoj koži”. Na primeru šabačke stanice može se videti uticaj društvenih promena na sve pore društva. Svakako, nisu samo promene i ratovi jedino uticali na ovaj medij. Sama priča o nastanku ove radio stanice, o njenim prvim danima i širenju, o samoupravnom socijalizmu koji je podsticao solidarnost i finansijsko ulaganje u zajedničku svojinu, najbolji je pokazatelj društvenog jaza koji je za samo četrdeset godina prešao iz nečega što mnogi karakterišu utopijom u jedan potpuno suprotan politički sistem i distopiju. Dok su u prvim godinama čuvene „želje i čestitke” bile gotovo osnovni izvor prihoda ove stanice, devedesitih se situacija menja, budući da nije postojalo mnogo razloga za čestitanje.

Kada se govori o toku same predstave, za gledaoce koji su navikli na klasičan format izvođenja ovaj komad će doneti nekoliko iznenađenja. Samu radnju je moguće podeliti na dva glavna toka, od kojih prvi predstavlja teorijski deo, dok je drugi deo predstave rezervisan za praktično iskustvo i doživljaj. Iz gotovo nepostojeće scenografije već u drugom delu ulazimo u svet Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, države čiji su stari kućni bicikli „Trim” i „Koka-kola” frižideri bili praktično radio-sabac-na-talasima-sabackog-pozorista2simboli. Dok je prvi deo informativan, drugi deo je svakako rezervisan za vizualnu deskripciju svega što je jedan narod, a i „Radio Šabac” zajedno sa njima, prošao. Međutim, kako godine, a i predstava, polako odmiče, sve se na kraju svodi na pesmu i „želje i čestitke” koje su izgleda danas i više nego potrebne. Relokacija publike u toku samog izvođenja iz udobnosti partera na scenu takođe nije nešto što se često viđa.

Verovatno i najupadljivija stvar koja se može uočiti jeste zadovoljstvo glumaca na sceni, koje ostavlja utisak da nije samo publika uživala. Glumačku ekipu čine: Miloš Vojnović, Olivera Guconić, Deana Kostić, Sonja Milojević, Vladimir Milojević, Siniša Maksimović, Slađana Pajčić, Dušan Simić. Neophodno je pohvaliti i tim ljudi koji su radili na prikupljanju istoriografske građe, na osnovu koje je dramaturg Ivan Velisavljević upriličio tekst.

Budući da je predstavom „Radio Šabac” Šabačko pozorište otvorilo sezonu pod sloganom „Nova normalnost”, pred samu premijeru dodeljena je i godišnja nagrada „Boris Kovač” za izuzetan doprinos pozorištu u prethodnoj sezoni Strahinji Baroviću, a kao najistaknutija navedena je njegova uloga Valentina u predstavi „Dva viteza iz Verone”, koja je premijerno izvedena 1. februrara 2020. godine.

Repriza predstave „Radio Šabac” zakazana je za 27. oktobar od 20 časova na velikoj sceni „Ljubiša Jovanović” u Šabačkom pozorištu.

Foto: Šabačko pozorište/Jugoslav RadojevićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste