Tijana Marković dobitnica nagrade "Predrag Peđa Tomanović"


Nagrada “Predrag Peđa Tomanović” glumcu Srpskog narodnog pozorišta koji je u prethodnoj godini ostvario najbolju ulogu pripala je Tijani Marković, uz obrazloženje da je u 2019. godini dostigla punu glumačku afirmaciju i zablistala na sceni SNP-a, najpre kao Elmira u Tartifu – žena marioneta u sistemu nametnutih vrednosti malograđanštine. Zatim kao Ana Marija u Travničkoj hronici – usamljena u svetu surovih pravila, razmažena ali saosećajna, gorda, a istovremeno krhka; i kao Marija Cvijić u predstavi Smederevo 1941. – mlada glumica tragične sudbine koja pokušava da razume pozorišnu iluziju u apokaliptičnoj stvarnosti. Mlada glumica ostvarila je u svim pomenutim naslovima izuzetna glumačka ostvarenja, u kojima se upravo prepoznaju dar, odnos prema glumačkoj profesiji i marljiv rad na ulogama. Odluku je doneo žiri u sastavu Valentin Vencel (predsednik žirija), glumac i direktor Novosadskog pozorišta; Nataša Gvozdenović, pozorišni kritičar i Predrag Štrbac, pozorišni reditelj.

Dobitnica Nagrade, Tijana Marković, iskazala je veliku čast i zahvalnost: “U ovom trenutku se svi borimo za bolje pozorište, za umetnost koja može da živi život punim plućima bez straha i oslobođeno, i ono najvažnije, za sve nas koji smo deo nje, a to je da trajemo kao i ova nagrada; koja je podrška mladima, daje im podstrek, vraća im veru i nadu u bolje sutra i bolje pozorište, i omogućava mi da još više i bolje radim i napredujem. Prosto smo svi mi odgovorni da se nosimo sa tim i da budemo svesni onoga gde smo i šta stvaramo i čisto deo kreacije.”

Nagrada najboljem diplomiranom studentu  master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu dodeljena je Sofiji Mijatović, u klasi profesora Borisa Liješevića. Master akademske studije završila je 10.6.2019. sa prosečnom ocenom 9,67.

Milovan Filipović, direktor Drame, ističe da je sama Nagrada način na koji se čuva uspomena i put da se zaborav spreči, da se ne zaborave glumci i nakon njihove prolaznosti. Između ostalog je i najavio novu predstavu u pripremi, “Zločin i kazna” – Dostojevskog u režiji Igora Vuka Torbice, koja će se naći na repertoaru SNP-a.

Nagradu “Predrag Peđa Tomanović” od 1996. godine dodeljuje istoimena Zadužbina, čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović. “Nagrada koja nosi ime Predraga Tomanovića ostaje trajno posvećena glumcima njegovog duha, njegove osećajnosti i zaigranosti, svim onim vrsnim igračima koji će, i u vremenima posle svih odsanjanih snova, nastaviti započeti /i njegov/ pozorišni san, san pred stvarnošću.”

Uručenje Nagrade “Predrag Peđa Tomanović” održaće se 27. januara 2020. u 19:30 na sceni “Pera Dobrinović”, pre početka predstave Tartif (Komično u klasičnom).

Foto: B. LučićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste