Treći dan 8. Šekspir festivala


Trećeg dana osmog po redu Šekspir festivala u Vili Stanković u Čortanovcima na repertoaru je bila predstava „Moj Šekspir”, koju potpisuje Nikita Milivojević. Tačnije, ovo i nije u doslovnom smislu reči predstava, već koncept u kome glumci na neki svoj način prikazuju publici svog Šekspira. Kroz male „ispovesti” o ličnom iskustvu i doživljaju Šekspira na sceni oni odgovaraju na pitanje zašto je Šekspir i dalje najigraniji dramski pisac svih vremena i zašto se smatra najzahtevnijim glumačkim zadatkom.

U ovom trogodišnjem projektu koji je započet 2019. godine, na 6. Šekspir festivalu, učestvovalo je oko trideset  glumaca, a  na sinoćnjem izvođenju „Mog Šekspira” govorili su: Anita Mančić, Vojislav Brajović, Boris Isaković, Dragan Mićanović, Teodora Marčeta, Marina Medenica, dok je u ulozi moderatora bio Svetozar Cvetković, koji je veče započeo kratkim upoznavanjem publike sa životom i radom Vilijema Šekspira.

treci-dan-8-sekspir-festivala

O svom susretu sa Šekspirom prva je govorila Anita Mančić, istakavši bitnost lika Lude u Šekspirovim delima. Ovom prilikom je pročitala odlomak iz knjige „Pohvala ludosti” Erazma Roterdamskog. Dragan Mićanović i kostimografkinja Marina Medenica govorili su o svojim iskustvima u Gloub tetaru. Boris Isaković je dodao da i mi imamo našeg Šekspira, a to je Ljubomir Simović. Isaković je i kazivao monolog iz Ričarda III. Mlada glumica Teodeora Marčeta je ukazala na bitnost obrađivanja Šekspirovih dela na Akademiji jer su ona umnogome zaslužna za konstituisanje samih glumaca. Na kraju, Brajović je odrecitovao „Svakidašnju jadikovku” Tina Ujevića. Ovim konceptom je samo na kratko završen glavni deo programa.

U oktobru se očekuje predstava „Magbet” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u izvođenju Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italije.

Prateći deo programa počinje danas, u Kulturnom centru Novog Sada: u 20 časova zakazana je projekcija filma Koriolan u režiji Rejfa Fajnsa.

Foto: Jelena IvanovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste