9. Šekspir festival

01. Jul 2022 – 05. Jul 2022.
Čortanovci

Od 1. do 5. jula, a zatim u oktobru i novembru, održaće se tradicionalni, deveti po redu, Šekspir festival, čiji je program sačinjen od savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela. Festival će 1. jula otvoriti predstava Hamlet, italijanske trupe imPerfect Dancers Company, a u narednim danima gledaoci će u autentičnom ambijentu rezidencije Vila Stanković u Čortanovcima moći da uživaju u ostalim predstavama produkcija iz Crne Gore, Norveške i Hrvatske. Sve predstave počinju u 20 sati.

Internacionalni Šekspir festival je osnovan 2014. godine na inicijaciju reditelja Nikite Milivojevića. Iste godine, festival je od strane Agencije Beta proglašen za jedan od deset najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji. Odlukom međunarodnog žirija Evropske asocijacije festivala, Šekspir festival 2020. godine dobija priznanje za izuzetne umetniče festivale u Evropi.

Na Šekspir festivalu u Srbiji gostovala su pozorišta iz: Velike Britanije, SAD, Kine, Francuske, Nemačke, Grčke, Belorusije, Irana, Severne Makedonije, Portugala, Slovenije, Hrvatske, Finske, Indije, Švajcarske.

Pripremljen je i prateći program koji započinje 2. jula kada ća na na Akademiji umetnosti u Novom Sadu biti odigrana repriza predstave Hamlet. U utorak, 5. jula u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević” u Inđiji biće održana promocija knjige Olivere Milošević „Nikita Milivojević – JA OVDE SILAZIM”.

Glavni program

 

Petak, 1. jul

„Hamlet”

imPerfect Dancers Company (Italija)

Koncept, koreografija: Walter Matteini, Ina Broeckx

Vila Stanković, Čortanovci

Subota, 2. jul

„Ukroćena goropad”

Gradsko pozorište Podgorica (Crna Gora)

Režija, adaptacija: Dejan Projkovski

Vila Stanković, Čortanovci

Nedelja, 3. jul

„Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi”

Rolf Alme (Norveška)

Koncept, tekst, režija: Rolf Alme

Vila Stanković, Čortanovci

Ponedeljak, 4. jul

„Hamlet evidencija zločina jedne monarhije”

Kazalište Marina Držića / Dubrovnik (Hrvatska)

Režija, adaptacija: Livija Pandur   

SNP, Novi Sad

Povezane vesti

vest thumb
07. Jul 2022.

Četvrto veče Šekspir festivala
vest thumb
04. Jul 2022.

Treće večeri 9. Šekspir festivala u Čortanovcima izvedena je predstava „Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi”
vest thumb
03. Jul 2022.

U okviru 9. Šekspir festivala, druge večeri u Čortanovcima, izvedena je predstava gradskog pozorišta Podgorica „Ukroćena goropad” u režiji Dejana Projkovskog.