Zimski pozorišni festival za decu

29. Jan 2018 – 03. Feb 2018.
Aleksinac

   Aleksinac polako, ali sasvim sigurno postaje prepoznatljiv i kao svojevrsna prestonica pozorišta. Odlična pozorišna publika može samo uživati u manifestacijama koje organizuju ljudi zaduženi za kulturu u ovom gradu. Naime, od 29. januara do 3. februara održaće se prvi Zimski pozorišni festival za decu. Jako je važno decu voditi u pozorište, a ovo je zaista dobra prilika da se ona upoznaju sa pozorišnom umetnošću.

   Festival je osmišljen tako da gostujuća pozorišta, učesnici festivala, prvih pet večeri igraju predstave, da bi šeste, ujedno i završne, večeri domaćini odigrali predstavu u čast nagrađenih, a nagrade bile uručene. Selektori festivala su reditelj Miloš Jagodić i glumci Jelena Stajković i Fuad Tabučić, a ovogodišnji žiri čine Igor Bojović, dramski pisac i direktor pozorišta Boško Buha, Dragoslav Ranđelović, psiholog i reditelj i Srđan Stojadinović, glumac Teatra 91.

Prvi Zimski pozorišni festival za decu će otvoriti predstava Nesrećna Kafina, po motivima rragikomične igre Jovana Jovanovića Zmaja, u režiji Nebojše Savića, a u koprodukciji Centra za kulturu Valjevo i Šabačkog pozorišta. Zatim će Narodno pozorište Pirot izvesti predstavu Alisa u zemlji čuda, po tekstu Luisa Kerola i u režiji Davida Alića. Pozorište lutaka „Pinokio“ Novi Beograd predstaviće se aleksinačkoj deci predstavom Baroni di Makaroni (bajka za decu po motivima Dušana Đurđevića), za koju je dramaturgiju i tekstove songova uradila Danica Nikolić, a režija je pripala Olji Đorđević. Crvenkapa i zbunjeni vuk je predstava koju će Pozorište za decu Kragujevac igrati na četvrtoj večeri festivala, po tekstu Radeta Pavlekića, a u režiji Milića Jovanovića. Takmičarski deo će zatvoriti Kruševačko pozorište predstavom Aladin po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića, a u adaptaciji i režiji Zorana Lozančića. U čast nagrađenih Gradsko pozorište „Teatar 91“ Aleksinac odigraće predstavu Mali princ po tekstu Antoana de Sent Egziperija, a u adaptaciji i režiji Dragoslava Ranđelovića.

Svako festivalsko veče je prilagođeno najmlađima, pa će predstave počinjati u 19 časova. Cene ulaznica su minimalne – pojedinačna ulaznica za svako veče košta 150 dinara, dok komplet karata košta 500 dinara. S obzirom na to da su u pitanju profesionalna pozorišta za decu, ovo je zaista jedinstvena prilika da deca u Aleksincu zavole pozorište.

Autor: Jovana Stanković