Akrobatika matematika

Akademija 28 | Predstava za decu
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Akrobatika matematika

Pisac: Predrag Kolarević, Režija: Predrag Kolarević

Igraju:

Predrag Kolarević
Sara Pejčić
Miroslav PetrovićDevojčica Lili i njen najbolji drugar Mili se često igraju. Devojčicin deka Žuborko je zbog toga sretan, ali želi da deca kroz igru i uče. Iz tog razloga on svojoj unuki poklanja deset lopti koje na sebi imaju naznačene brojeve od jedinice do nule. Kroz komičnu igrariju sa dekom, devojčica Lili i dečak Mili, inače dva aktera gimnastičkih sposobnosti, svojim telesnim akrobacijama ilustruju brojeve, tj. igraju se matematike akrobatike.

Pozorišni zaplet se odigrava oko toga što deka nešto zna što deca ne znaju, a deca nešto mogu da urade telima što deka ne može. Takve radnje su komične i pomažu najmlađima da upamte edukativni sadržaj predstave, a uz to i neke bitnije stavke i najosnovnije matematičke pojmove, primerene njihovom uzrastu nauče. Predstava se najpribližnije može opisati kao fizički teatar za decu, gde u prvi plan dolazi kombinacija gimnastičkih veština i poezije.

Cilj predstave je da deci pokažemo model učenja kroz igru i fizički pokret, koji smatramo bitnim za ranu stimulaciju kognitivnih sposobnosti deteta. Takođe, cilj nam je i da se kod dece stvori pozitivan odnos prema matematici, naučnoj disciplini sa kojom se deca prvi put sreću kroz predškolski račun i kasnije u osnovnoj školi kroz časove matematike. Sem matematike prisutni su i motivi iz oblasti ekologije i astronomije. Što se tiče funkcije fizičkog pokreta u predstavi, cilj nam je da kod dece pobudimo potrebu za radom na sopstvenoj gracioznosti, muzikalnosti, okretnosti, maštovitosti, kreativnosti, pravilnom držanju tela,razvoju motoričnih sposobnosti i ritmišnosti pokreta.