Bastijen i Bastijena

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Bastijen i Bastijena

Premijera: 15. May 2016.
Pisac: V. A. Mocart, Režija: Ana Grigorović

Igraju:

Bastijena - Sofija Pižurica
Bastijen - Slobodan Živković
Kolas - Strahinja Đokić

Dirigent-pijanista: Dijana Diskić, Scenograf: Jasna Saramandić, Kostimograf: Katarina Grčić Nikolić, Muzička priprema: Stefan Zekić i Dijana Diskić
 Jedna od najkraćih opera slavnog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, jednočinka Bastijen i Bastijena nastala je kada je Mocart imao samo dvanaest godina i predstavlja jedno od njegovih prvih ostvarenja. Od malog Mocarta, ovu operu je naručio ekscentrični bečki doktor Franc Mesmer 1768. godine.

Bastijen i Bastijena upravo i podseća na dečju igru. Laka i poletna opera priča priču o ljubavi između mlade pastirice Bastijene i njenog dragog Bastijena, u koga je beskrajno zaljubljena. Bastijena se zabrine da se Bastijenu sviđa druga devojka. U očaju, odlučuje da potraži pomoć od čarobnjaka Kolasa. Pošto je čarobnjak, on zna da Bastijen ipak voli samo Bastijenu, ali joj, kako bi bila sigurna, savetuje da ne prenagljuje, već da Bastijenu ne pokazuje svu svoju ljubav. Primetivši da se Bastijena čudno ponaša, mladi Bastijen takođe moli Kolasa za pomoć. Čarobnjak saopštava Bastijenu da njegova draga pastirica ima drugog ljubavnika, ali da će uz pomoć čarobnih reči i magije ponovo privoleti Bastijenu da zavoli Bastijena. Ipak, Bastijena i dalje glumi da joj nije stalo do mladog momka. Slomljenog srca, Bastijen više ne vidi poentu života bez Bastijene i želi da izvrši samoubistvo.

Kako će se ova ljubavna priča završiti? Da li je Kolasova magija dovoljno jaka da pomiri zavađene ljubavnike? Ili, možda, za pravu ljubav nije potrebna magija?