Božji ljudi

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Božji ljudi

Premijera: 21. okt 2018.
Pisac: Bora Stanković/Milica Kostić, Režija: Nataša Radulović

Igraju:

Jelena Filipović
Bojan Jovanović
Tamara Stošić
Nenad Nedeljković
Milena Stošić
Marko Petričević
Aleksandar Mihajlović
Dragan Živković
Radmila Đorđević

Dramaturg: Milica Kostić, Kostimograf: Ivana Mladenović, Kompozitor: Ana Krstajić, Scenograf: Nataša Radulović, Asistent scenografa: Miroslav IlićReč reditelja

To je ono za čim ste tragali, čak i kada nije. Smejete se, ne plačete kada ste tužni. Ćutite, jer nemate pravo glasa. Krijete modrice, jer su one vaša sramota. Radujete se smrti, jer se plašite života. Ali živite i sve vam smeta, a nikada ništa ne menjate. I niste slobodni, jer čak i ne znate šta je sloboda! I zašto ste onda srećniji od nas, koji pevamo za koru hleba i nismo gladni jer jedemo da bismo živeli, a ne živimo da bismo jeli?

Pogledajte nas još jednom sa visine. Dole smo, na zemlji, ispod vaših nogu i grizemo jabuku greha. Ne damo vam naše dostojanstvo. Uspravni smo pred vašim psovkama, poniženjima i osudama i ne plašimo se smrti. Ovde vlada samo naš zakon, a u njemu mi nismo potlačeni i vaša osuda ne može da nam naudi.

Vaš sistem nas guši, u njemu nema slobode. Ovde smo svi jedno. Dišemo zajedno, kao orkestar.

A 116 godina kasnije i dalje nam se čudite i pravite predstavu o nama jer se divite našoj slobodi, našim ženama koje su hrabrije od vas, našim idealima jer svoje nemate. Nama, koji smo pobegli od vašeg sistema.

O nama je Bora Stanković pisao. I dalje smo tu, sa vama, među vama i u vama. Šta čekate? Zapevajte za koru hleba. Niste vi manje božjaci od nas.

Nataša Radulović