Čikago

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
8.4

Broj ocena: 14;

Čikago

Premijera: 19. Oct 2006.
Pisac: Fred Eb/Bob Fosi/Džon Kender, Režija: Kokan Mladenović

Igraju:

Velma Keli - Ivana Knežević
Roksi Hart - Jelena Jovićić/Slobodan Mićalović
Ejmos Hart - Milan Antonić/Nikola Bulatović
BILI FLIN Bili Flin - Dragan Vujić Vujke
Mama Morton - Zinaida Dedakin/Dušica Novaković
Meri Sunašce - Elizabeta Đorevska
Ceremonijalni majstor, Narednik Fogerti, doktor Martin Harison - Miroljub Turajlija
Liz - Slobodanka Boba Stupar
Eni, Kiti - Ana Maljević
Džun - Vesna Paštrović
Hunjakova - Nataša Balog
Mona - Jelena Ćosić
Fred Kejsli - Danijel Korša

Ansambl:
Katarina Gromilić/Nina Bulajić, Elena Gromilić, Tamara Ivančić, Milica Pavlović, Jelena Arsić, Milan Gromilić, Nebojša Gromilić, Igor Naumoski, Nemanja Naumoski, Igor Grabovica, Miloš Jadžić

Prevod, dramaturg: Marija Stojanović
Koreograf: Mojca Horvat
Scenoograf: Marija Kalabić
Kostim: Lana Cvijanović
Lektor: Radovan Knežević
Dirigent: Milan NedeljkovićO “ČIKAGU”

Radnja mjuzikla ”Čikago” odigrava se u istoimenom ozloglašenom američkom gradu dvadesetih godina 20. veka. U središtu radnje je neodoljiva plavuša Roksi, neostvarena barska pevačica i žena koja je ubila svog ljubavnika, zato što nju ”niko ne sme da ostavi”! Došavši u zatvor upoznaje poznatu barsku pevačicu, smeđokosu i zaista ”ubistvenu” Velmu (koja je ubila svoju sestru i svog muža zatekavši ih u preljubi) – kao i ostale zatvorenice, uglavnom ubice nevernih muškaraca. Velmu brani slavni advokat koga, prilikom preuzimanja odbrane zanima samo da li okrivljena ima 5000 dolara za njegov honorar. Kada Roksi pristane na visinu njegovog honorara, on krene u beskompromisnu manipulaciju, kako medija, tako i nje same…

Mjuzikl ”Čikago”, iako na prvi pogled mračnog sadržaja i oštrog i satiričnog oslikavanja stanja u američkom društvu, je veoma popularan kod publike. Kao razlog tolikog uspeha, navode se, pre svega, odlična muzika i koreografija Boba Fosija, kao i njegova izuzetna režija, koja nas u svet gangsterskog Čikaga uvodi kao u neki veliki kabare. Drugi razlog uspeha leži, verovatno, u godini njegove premijere. Naime, sedamdesete godine donele su građanima Amerike veliko razočarenje u ”američki san”, a otkrivanjem istine o vijetnamskom ratu, na ”svetlosti pozornice” izneta je prava slika o licemerju američkog društvenog morala. Treći razlog je, de facto, opčinjenost publike fotogeničnom slikom Čikaga sa prepoznatljivim gangsterskim imidžom, koji je privlačio publiku neodoljivim ukusom ”zabranjenog voća: alkohola u vreme prohibicije i ludim provodima sa ženama ”sumnjivog morala”.

Sama priča je istinita: ona je nastala onda kada je reporterka ”Čikago tribjuna”, Morin Votniken, dobila ekskluzivno pravo na intervju sa striptizetom koja je ubila svog ljubavnika. Na temelju tog intervjua, novinarka je napisala dramski komad ”Čikago”, kao školski zadatak na predmetu dramskog pisanja, Univerziteta u Jejlu. Drama je postavljena na Brodveju 1926. godine, gde je doživela 172 izvođenja, a kasnije je po njoj dva puta snimljen film: prvo nemi (pod nazivom ”Roksi Hart”), a zatim i zvučni sa Džindžer Rodžers u glavnoj ulozi.

Pravu slavu, zapravo, mjuzikl ”Čikago” (koji je postavljen na Brodveju 1975.), doživeo je tek 1996. godine, kada je prema originalnoj Fosijevoj produkciji, ponovo izašao pred publiku. Iduće godine, ovaj mjuzikl osvojio je mnoge nagrade, a, između ostalih, i 6 ”Tonija” (američkog pozorišnog ”Oskara”). I pored ne tako davno snimljenog istoimenog filma holivudske A produkcije (Rene Zelveger, Ketrin Zita Džons i Ričard Gir) nagrađenog sa šest nagrada američke filmske akademije, mjuzikl ”Čikago” se i danas neprekidno igra pred prepunim gledalištem na Brodveju.