Idiot: Skidanje sa krsta

Teatar Vuk | Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Idiot: Skidanje sa krsta

Premijera: 12. Oct 2021.
Pisac: F.M. Dostojevski, Režija: Dušan Matejić i Janko Cekić

Igraju:

Dušan Matejić i Janko CekićKoristeći se adaptacijom Andžeja Vajde Nastasija Filipovna koja je nastala prema kapitalnom delu F. M. Dostojevskog Idiot, nastala je predstava Idiot: skidanje sa krsta.

Radnja drame je smeštena u noć ubistva Nastasije Filipovne, žene koja je pokretač njihovogodnosa – prijateljstva, mržnje, zavisti, ljubomore, sažaljenja… Sudar, sukob i spoj dva
sveta, dva principa: dobrote i pakosti, ljubavi i mržnje, naivnosti i proračunatosti, oproštaja i kazne, davanja i uzimanja – donosi niz različitih a osnovnih pitanja.

Koja je to i kakva lepota koja će „spasiti svet”? Kakav je naš doživljaj Ljubavi? Koliko lica i naličja ima Ljubav ili je njeno lice samo jedno? Gde je kraj brižnosti i davanju, a gde početak patologije?

U takvim duševnim raskoracima, u kojima se često nalazi i naš savremeni čovek, ima li mesta Idealima i Lepoti? Koliko lako čovek sudi Drugome? Najzad, ima li danas
ljudi kojima je važniji Drugi čovek, kojima je važna zajednička, kolektivna Pravda i Istina, koji su dovoljno jaki za sposobnost žrtvovanja?

Svet, i onda i sada, u kome su novac i moć, sve materijalne vrednosti jedini Bog, može da vidi samo spoljašnju lepotu i teško je razlikuje od bilo koje ružnoće. Čovek, i onda i sada, treba da voli Drugoga zbog njega samog, da mu pomogne, da ga uteši i ohrabri – lečeći njegove rane snagom Saosećanja. U svetu novca i sebičnosti čovek gubi moć empatije. A upravo empatija ima ogromnu snagu da menja čoveka. Naposletku, može li čovek zaista da se promeni? U ovakvim pitanjima važan je njegov odnos prema Lepoti, ali onoj unutarnjoj. Predstava „IDIOT: Skidanje sa krsta” govori o veri u Čoveka i u snagu njegove Promene, o važnosti osećaja za zajednicu, o preprekama i iskušenjima na ljudskom putu ka Ljubavi.