Norma

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Norma

Premijera: 10. jun 2017.
Pisac: Vinćenco Belini, Režija: Đankarlo del Monako

Igraju:

Norm, prvosveštenica hrama - Sanja Kerkez / Svitlanom Dekar, k. g./ Jasminom Trumbetaš Petrović / Sanjom Kosanić
Polion - Janko Sinadinović/ Dušan Plazinić/ Aleksandar Dojković
Orovezo - Ivan Tomašev/ Nenad Jakovljević
Adalđiza - Dragana del Monako/ Aleksandra Angelov/ Ljubica Vraneš/ Jelena Končar, k. g. ​​​​​​​
Klotilda - Nataša Rašić/ Ivana Živadinović​​​​​​​
Flavio - Slobodan Živković/ Marko Živković/ Stevan Karanac​​​​​​​

Dirigenti: Lari Njulend k.g. (SAD) i Dejan Savić, Scenografija: Đankarlo del Monako, Kostimografija: Stela del Monako, k. g. i Katarina Grčić Nikolić„Normu“, praizvedenu 25. decembra 1831. godine u milanskoj Skali, Belini je komponovao posle velikih uspeha koje je imao sa operama „Gusar“, „Tuđinka“ i „Mesečarka“, o kojima je pisao svom prijatelju Franćesku Florimu. Zanimljiva je, međutim, činjenica da su ove opere i posle uspešnog prikazivanja „Norme“, uvek imale više uspeha kod publike od ovog Belinijevog dela, iako ga je on smatrao najboljim i čak izjavljivao da jedino „Normu“ smatra delom kojim se može uvek ponositi. Nema sumnje da se ukus publike od tada promenio i da je „Norma“ kasnije ocenjena onako kako zaslužuje, te joj je u istoriji dodeljeno ono mesto koje joj je Belini namenio.

Libreto za ovu operu napisao je Feliće Romani, prema istoimenom tragičnom delu Aleksandra Sumea.

„Norma” se sastoji iz dva čina, od koji svaki ima po dve scene. Opisuje događaje u Galiji, tačnije, u svetom gaju i hramu boga Irminsula, u prvom veku nove ere, kada je Galija bila pod okupacijom Rimljana.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, premijerno je, prvi i jedini put do sada, izvedena 12. januara 1966. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji Mladena Sabljića i koreografiji Branka Markovića. Uloge su ostvarili Milka Stojanović (Norma), Drago Starc (Polion), Đorđe Đurđević (Orovezo), Đurđevka Čakarević (Adalđiza), Ljubica Vrsajkov (Klotilda) i Živojin Milosavljević (Flavio). Scenografiju je uradio Miomir Denić, a kostime Božana Jovanović.