Parada

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Parada

Premijera: 08. feb 2019.
Pisac: Lula Anagnostaki, Režija: Tasos Angelopulos

Igraju:

Kristina Savkov
Aleksa Ilić

Prevodilac: Olivera Mudrinić, Dramaturg: Irina Subakov, Scenograf: Selena Bačkalić, Kostimograf: Milica Grbić Komazec, Saradnik za scenski pokret: MgA. Ivana Đukić Ph.D, Kompozitor: Diamantis Adamantidis, Inspicijent i sufler: Snežana Velimirović, Svetlo i ton majstor: Ratko Jerković, Dekorateri: Nemanja Zorić i Stevan Antić, Garderoba: Marina Perić, Šminka: Anja Gemović, Izrada kostima: Nikodinka Folić, Fotografija: Srđan Doroški, Dizajn plakata: Hristos Tsavlidis (Christos Tsavlidis), Dizajn programske knjižice: Edna Mačković, Nabavka: Gordana Ilić, Saradnica za marketing: Zorica Savić, Organizator: Ivana CvejanovReč reditelja
Da li smo sve više i više okrenuti našem mikrokosmosu? Da li živimo kao dobrovoljni zatvorenici, ignorišući ono što se događa oko nas? Da li sve više izgledamo kao ravnodušna deca, a manje kao odrasli ljudi, sa mišljenjem/stavom, koji sudeluju u igri između istine i laži? I šta se desilo, u našem odsustvu, u stvarnom životu? Možda smo, a da to nismo shvatili, pomogli čudovištu da naraste i sada preti da nas proguta?
Tim pitanjima se bavi Lula Anagnostaki (1928-2017) u svojoj prvoj drami “Parada“ (1965), koja je po mnogima prorekla diktaturu u Grčkoj 1967 godine. Duboko politički dramaturg, jedna od najpoznatijih i najuticajnijih u Grčkoj, Anagnostaki nam je u naseđe ostavila važno delo, u kom se patnja Osobe susreće sa apsurdnošću života. Slično drugim njenim likovima, u Paradi, Zoja i Aris su zaglavljeni u voljnoj izolaciji, oboje nesposobni da dopru do Drugog, čak ni da se dodirnu. Oni će, takođe, biti slomljeni, kao i drugi, pod valjkom života.
Da li je sve ovo neizbežno? Čini se da Anagnostaki ne daje direktan odgovor. Samo nam, između redova, dozvoljava da uvidimo kako je rešenje za svet koji se menja na gore, neko Drugi pored nas.
Paradu, koja je i danas aktuelna, možda više nego ikad u poslednjih 50 godina, prvi put u Srbiji predstavlja Pozorište mladih Novi Sad.
Tasos Angelopulos