Teatar Le Studio | Komedija
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja

Pod mlečnom šumom


Predstava trenutno nije na repertoaru
7.0


Pod mlečnom šumom

Pisac: Dilan Tomas, Režija: Žan-Batist Demarinji

Igraju:

Jovana Bajić
Leo Ivanišević
Marija 
Ivković
Neda Knežević
Aleksandar Miša Mraović
Nemanja Mutić
Marko Petrović Pendula
Marko Radosavljević
Dunja Sabljić
Bojana Simić
Stevan Stančević
Zorica Tojaga
Marija Vujović

Svetlo i zvuk: Jean-Baptiste Demarigny, Scenografija: Sanja Maljković, Grafički dizajn: Sanja Karić, Prevod teksta: Kristina Janković, Dramaturgija, glas i tehnička pomoć: Chris McDonald, Tehnička podrška: Zoran PetrovićDilan Tomas je Pod mlečnom šumom zamislio kao radio dramu sa više od 70 likova i skoro isto toliko različitih mesta zbivanja. Drugim rečima, kao tekst koji se ne može adaptirati za scensko izvođenje. Posebno kada se ta scena nalazi u malom beogradskom pozorištu, Le Studio, i kada se postavka oslanja na sredstva karakteristična za jedno nezavisno pozorište. Međutim, to nas ne zabrinjava – naša materijalna ograničenja u kombinaciji sa tehničkim ograničenjima radio drame nas, kao i obično, teraju da prevaziđemo sopstvene granice i prikažemo još više kreativnosti.

U predstavi postoji više od petnaest glumaca koji glume po dva, tri ili četiri različita lika, a ponekad i više. Sve ih prati, od početka do kraja, glas naratora. I upravo tu smo pronašli ideju vodilju naše adaptacije. Čak i kada je u pitanju radio drama, glas naratora je tu da publici ispriča ono što se dešava i što ne mogu da vide. U našoj predstavi je suprotno. Ono što se prikazuje drugačije je od onoga što se izgovara. Naracija više nije garancija istine, ona predstavlja jedno od gledišta stvarnosti – gledište prečasnog Ilaja Dženkinsa.

Pozorišna scena je u potpunosti izmenjena kako bi se ova vrsta adaptacije omogućila, u šta će se česti posetioci Le Studija odmah uveriti. Prostor, koji je dvostruko frontalan (gledaoci su jedni preko puta drugih, sa dve strane pozorišne scene), predstavlja Korzo (odnosno krunska ulica); tipičan javni prostor u koji svako dolazi, u različito doba dana, kako bi se pokazao. Skečevi od kojih je drama sačinjena se dešavaju u ovom prostoru, u vremenu potrebnom glumcu da prođe scenom, od jedne do druge kulise.