Srebrni car

Puls teatar | Predstava za decu
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Srebrni car

Premijera: 05. Oct 2020.
Pisac: Sanja Savić, Režija: David Alić

Igraju:

Smiljana – Ana Ćuk
Lutja Smiljana, Kuč – Jelena Đorđević-Mihailov
Majka– Jelena Cvijetić
Srebrni car – Aleksandar Trmčić
Stanojlo – Boba Stojimirović
Bogomir – Lazar Maksić / Uglješa Spasojević
Omaja – Mihaela Stamenković
Mitološki svet: Irina Mitrović, Jelena Đorđević-Mihailov, Jelena Cvijetić, Aleksandar Trmčić, Boba Stojimirović, Lazar Maksić/Uglješa Spasojević i Mihaela Stamenković 

Scenografija, totem maske i lutka: Ana Kolbjanova, Asistent scenografa: Julijana Mićić, Kostim, maska: Sonja Kotorčević, Koreografija: Irina Mitrović, Originalna muzika i montaža zvuka: Duško Korlat, Animacija lutke: Jelena Đorđević-Mihailov, Dizajn svetla: Radomir Stamenković, Plakat i program: Dimitrije MaksimovićPozorišna predstava "Srebrni car", namenjena je uzrastu od 10 godina i starijima.

Drama Sanje Savić Srebrni car, govori nam priču o jednoj siromašnoj devojci Smilji koja je bila spremna da se žrtvuje samo kako bi pomogla svom još siromašnijem narodu. Drama je oblikovana i  pojednostavljena tako da priča bude  ispričana sa što manje reči, a ovaj mistični svet dočaran kroz situacije, slike i koreografije. Tekst je pisan u stihu što celoj predstavi dodaje na bajkovitosti i poetičnosti.  U svojoj zaigranosti i atmosferi, najveću inspiraciju autori nalaze u slovenskoj mitologiji. Malo je predstava, skoro da ih i nema, koje obrađuju ovu tematiku ili pak uzimaju polazište u našoj mitologiji. Zbog toga je, smatraju autori, veoma važno povremeno okretanje ka pričama, legendama i predanjima, kao što je ova.  U tom smislu, ovaj komad je malena brana nekih starih vrednosti u opštoj bujici beznađa. 

Sa ciljem da stvaramo jednu hrabriju publiku, ispričaćemo ovu bajku, punu ljubavi i razumevanja.