Til Ojlenšpigel

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Til Ojlenšpigel

Premijera: 14. feb 2019.
Režija: Tara Manić

Igraju:

Emina Elor, Terezia Figura, Edit Farago, Agota Ferenc, Arpad Mesaroš, Atila Giric, Daniel Husta, Atila Mađar

Dramaturg: Dejan Prcic, Scenografija: Nora Arva, Kostimografija: Milica Radovanović i Srđan Perić, Muzika: David Klem, Prevod: Robert Lenard , Asistenti režije: Anja Čuković i Gabor PongoRediteljska eksplikacija

Rediteljka Tara Manić u rediteljskoj eksplikaciji kaže: "Mendace veritas". Istina je u lažima - krilatica je lika Barona Minhauzena. Kroz dijalog sa upravom Novosadskog pozorišta, dolazimo na temu: šta je zajedničko za mađarski i srpski mentalitet? Kao predložak nudim mitove o Baronu Minhauzenu i Tilu Ojlenšpigelu - mojim omiljenim likovima iz detinjstva - čuvenim likovima nemačke folklorne kulture, koji su danas dostigli nivo arhetipa i postali sastavni deo: slenga (baronisanje), nauke (Minhauzenovi brojevi), menadžmenta (Minhauzenov sindrom na poslu) i medicine (Minhauzenov sindrom). Prevazilazivši isključivo književni diskurs, ovi likovi sami su dosegli nivo fenomena. Kroz fantazmagorični, pastoralni, bajkoviti narativ o Minhauzenovim putovanjima kroz vekove i prostor, koji se gotovo može činiti dečjim, preispitujemo mnogo ozbiljniji i opasniji fenomen - laganje i proseravanje (pojam preuzimam iz filozofskog eseja "On Bullshit" Harija Frankfurta, koji smo zbog preispitivanja istog fenomena interpolirali u tekst). Dramatizacijom svih navedenih materijala: srednjevekovnih mitova o Tilu, priča o Baronu, Tvenovog "Dnevnika Adama i Eve", kao i eseja "O proseravanju", napisali smo novi dramski tekst "Til Ojlenšpigel - o proseravanju", literarni predložak za novu ansambl predstavu Novosadskog pozorišta. 

U doba imperativa svakovrsne komunikacije, a samim tim i sveopšteg proseravanja, osetila sam potrebu da svojom predstavom ne preispitujem psihološki, intimni život nekog dramskog lika - već sopstvenu stvarnost, stavljajući u centar pitanje: koje su posledice onoga što svakodnevno izgovaramo, u velikim količinama? Iako smo sasvim oguglali na eksplicitne i nasilne događaje, trilerske zaplete iz serija i života, čini mi se da smo zaboravili nešto podjednako opasno - malu, svakodnevnu, gotovo neprimetno izgovorenu laž, koja dovodi do jednako opasnih posledica. Naša namera će kroz ovu predstavu, u duhu Tila Ojlenšigela, biti samo da se ne proseravamo."