BDP dodelom godišnjih nagrada obeležio 74. rođendan


Beogradsko dramsko pozorište proslavilo je 74. rođendan svečanom dodelom tradicionalnih godišnjih nagrada saradnicima i članovima Kuće.

Tim povodom upravnik pozorišta Jug Radivojević izjavio je kako je iza BDP-a teška godine, ali duboko veruje da će sa 2021. godinom ponovo biti na novom početku, koje će doneti samo dobro:

„Nastavićemo da radimo još više i verujem ako je moguće bolje. Imamo deset planiranih premijera, deo su one koje su iz prošle godine prenete u ovu, a deo su planirane za ovu godinu. Insistiramo na koprodukcijama, insistiramo na regionanalnoj saradnji, imaćemo nove članove ansambla.”

bdp-74-rodendan1

Obraćajući se zaposlenima u pozorištu, Radivojević je iskazao veliku zahvalnost:

„Hoću da se svima zahvalim, podneli ste veliki teret i rizik, pogotovo glumački ansambl koji je bio na neki način gotovo nezaštićen na sceni. Niko nije postavio pitanje da li treba da se igra, niko nije ustuknuo, niko nije nijednog trenutka rekao ja ne želim, ja ne mogu, hajde da igramo sa maskama, ne. Bili ste zaista toliko hrabri i ja sam ponosan na sve što ste uradili i mislim da će nam se sve to sa velikim benefitom vraćati u periodu koji je ispred nas.”

Glavna nagrada „Tatjana Lukjanova” za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije, dodeljena je glumici Mirjani Кaranović, koja je tokom prethodne sezone ostvarila glavnu ulogu u predstavi „Čitač” reditelja Borisa Liješevića.

bdp-74-rodendan2

„Kad me je Jug pozvao da igram u „Čitaču”, ja nisam mogla da dišem, mislila sam da li je moguće da se to dešava, kako će da me prihvate ljudi... Mene se obično mnogi plaše, kao ona je strašna, i dobro, umem nekad da budem takva, kada se osetim da sam uplašena i kada ljudi ne poštuju ono što radim. I onda sam došla u ovo pozorište koje je živnulo sa dolaskom upravnika na jedan poseban način i onda sam upoznala reditelja i on je taman bio reditelj za moju meru. Hvala mnogo na ovome, ne toliko na nagradi, koliko na ovoj predstavi koju igram”, izjavila je glumica.

Na svečanosti povodom rođendana predstavljena je i nova stalna članica ansambla BDP-a Branka Katić, koja se ovako vraća na beogradsku pozorišnu scenu. Ona je izrazila veliko zadovoljstvo što ponovo igra u pozorištu u kome je prvi put zaigrala pre trideset godina:

„Beogradsko dramsko je pozorište u kome sam još davne 1991. godine dobila šansu da zaigram pred beogradskom publikom. Isto se desilo prošle godine kada me je Jagoš Marković nakon duge pauze i mog odsustva iz Beograda pozvao da igam u predstavi „Sumrak bogova” i ponovo postanem deo beogradske pozorišne scene i na tome sam vam beskrajno zahvalna. Volim atmosferu ovog pozorišta,volim energiju koju ovde osećam. Mislim da Jug Radivojević i njegov tim imaju fantastičnu viziju, velike planove koje uvek uspevaju da ostvare. Radujem se da postanem deo ansambla koji je talentovan i raskošan i osećam se kao da postajem član jedne srećne porodice.”

bdp-74-rodendan3

Godišnja nagrada za umetnički doprinos pripala je Borisu Liješeviću, reditelju predstave „Čitač” Bernharda Šlinka. Specijalna godišnja nagrada za umetnički doprinos pripala je požrtvovanom ansamblu predstave „Ružni, prljavi, zli” Slobodana Obradovića, u režiji Lenke Udovički. Nagradu „Mihajlo Fejzulovski” za poseban doprinos i angažovanje u radu dobili su: Dejan Stojanović, Željko Nikolić, Srđan Obrenović, producent u umetnosti i medijima - izvršni producent i Vladimir Radisavljević, šef scene.

Foto: BDPPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste