Crveno, plavo i belo


Pete večeri 15. po redu „Desire Central Station” festivala odigrana je produkcija Beogradskog dramskog pozorišta, odnosno komad pod nazivom „Tiho, tiše”, mlade rediteljke Ane Janković. Dramaturgiju potpisuje Teodora Marković, muziku Duda Buržujka, a songove reperka Sajsi MC. Scenografska i kostimografska rešenja delo su Bojana Kaurina i Jovana Cvetkovića.

Osnovna ideja predstave „Tiho, tiše” jeste da pozove na preispitivanje mitova o silovanju, pogrešno usađenih uverenja o ženskoj i muškoj seksualnosti i patrijarhalnoj praksi koja nameće određene rodne uloge. Dekonstrukcijom događaja iz više uglova, putem postupka – kako je bilo i kako je moglo biti – grupa srednjoškolaca pokušava odgovoriti na pitanje da li je ono čemu su svedočili bilo silovanje njihove školske drugarice ili dobrovoljan seksualni čin.

Ova jeziva, sirova reč – silovanje, na kojoj izvođači od starta insitiraju, s vremenom se troši, gubi snagu izraza, pre svega zbog upitne uvodne scene nalik stendapu. Tokom nje se, kao odgovor na crnohumorne viceve na temu seksualnog nasilja, publika (neuspešno) manipuliše smehom, da bi na samom kraju bila dovedena pred šestominutnu, naturalistički igranu scenu silovanja, i tako „primila poruku” kako ništa nije smešno. Tretiranje smeha samo i isključivo kao odraz manjka empatije, ne samo da je pogrešno, već je, čini se, i u disproporciji sa ostatkom pristojno osmišljene i izvedene predstave.

Međutim, za razliku od mnogih koje se bave istom ili srodnom tematikom, ova priča izbegla je zamku idealizacije, a samim tim i dehumanizacije žrtve, u koju autori najčešće upadaju iz želje da se ona prikaže što krhkijom i time emotivno pojača snaga zločinačkog čina, pa i katarza, kao da je to uopšte moguće ili potrebno.

Posebno treba odati priznanje Aleksandri Arizanović, Andrijani Andi Đorđević, Anji Ćurčić, Veljku Stevanoviću, Čubrilu Čupiću i Nikoli Đorđeviću koji svojom igrom stabilno kanališu tok radnje, čak i onda kada subotička publika iz nekog nepoznatog razloga odbija interakciju sa predstavom. No, daleko od toga da je predstava ostavila nepovoljan utisak kod publike. U skladu sa reakcijom na prethodno prikazane projekte, dug aplauz ni ovog puta nije izostao.

Foto: Dragana UdovičićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste