Dramski umetnici Narodnog pozorišta traže smenu upravnika Dejana Savića


narodnoNa konferenciji za novinare pod nazivom “Nije umetnički ćutati” održanoj u Medija centru u Beogradu dramski umetnici Narodnog pozorišta u Beogradu zahtevali su smenu upravnika te institucije, Dejana Savića. Povod za to je smena Željka Hubača sa mesta direktora drame tog pozorišta.

Na konferenciji su govorili Vanja Ejdus, Tatjana Mandić Rigonat, Olga Odanović, Hana Selimović, Branko Vidaković, Dušanka Stojanović, Nada Šargin.

Okupljeni glumci i reditelji su složni da je smena Željka Hubača šamar njemu lično, ali i svima sa kojima je on sarađivao. Naglašavaju da je on vratio dramu Narodnog pozorišta u Beogradu na scenu grada, zemlje i regiona. Dodaju i da je za vreme njegovog mandata kao v.d. direktora Drame u protekle četiri godine održano 20 premijera, koje su na scenu postavljali prestižni domaći i strani reditelji, da su predstave i glumci ovog pozorišta osvojili brojne nagrade (107) na festivalima u zemlji i inostranstvu, da je usposlenost glumaca Drame bila veća nego pre dolaska Hubača na mesto direktora i da je Drama jedini sektor u Narodnom pozorištu čiji su prihodi sa blagajne veći od rashoda za održavanje repertoara.

Skrenuta je pažnja i na saopštenje uprave pozorišta o smeni Hubača sa mesta direktora Drame u kojem se kao jedan od glavnih razloga navodi potreba za promenom vizure repertoara drame. Prisutni postavljaju pitanje zašto se menja vizura nečega što je donelo toliko uspeha proteklih godina. I da li se ta promena ogleda u tome što su Drami uskraćena sredstva za produkciju predstava i preusmerena navodno na međunarodnu saradnju, što je onemogućilo rad po usvojenom planu, i Dramu ostavilo bez premijere narednih sedam meseci, a o čemu je upravo Željko Hubač govorio u intervjuu Politici pre pet dana.

Osim za smenu Hubača, upravnika Dejana Savića okrivljuju i zato što je jubilarna 150. sezona počela sa zatvorenom velikom scenom i pozorištem pod skelama, iako su sredstva za radove obezbeđena još ranije, sa aferom zečica, zato što nije plaćena članarina za Evropsku teatarsku konvenciju u koju je Narodno pozorište primljeno zahvaljujući rezultatima za vreme Željka Hubača, za stanje u kući tačnije u šminki, garderobi, stanje kostima, tehnike, dekora itd. I da se posle skandala koji je izazvao upravnik sveti.

konferencija-smena-hubaca

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Dejan Savić, gostujući na TV Pink optužio je glumce i reditelje za politizaciju celog ovog slučaja. Okupljeni poručuju da ovaj slučaj nema nikakve veze sa politikom, da brane slobodu umetničkog stvaralaštva, da brane individualnost od sistema. Naglašaju da nisu ispolitizovani, i da su se prvi put posle dužeg vremena okupili, da nešto što traje 150 godina poput Narodnog pozorišta predstavlja simbol trajanja ovog naroda, i da je ono u mnogim prilikama bilo sklonište narodu od mnogih nevolja.

Jug Radivojević, koga je Dejan Savić postavio za novog direktora Drame odbio je tu funkciju uz obrazloženje da je smena gospodina Željka Hubača izazvala oštru polarizaciju u ansamblu Drame, a samim tim i potpuno narušila atmosferu u istoj i da bi bilo nemoguće u takvim okolnostima stvarati i sprovoditi dalje planove. Radivojević takođe smatra da je došlo i do politizacije čitavog slučaja koji dodatno otežava ionako kompleksnu situaciju.

Prisutnima se u svoje ime obratila i Anita Mančić, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta poručujući da iako nije članica Narodnog pozorišta smatra da je to pozorište od nacionalnog značaja, da podržava kolege u njihovoj borbi i da želi da spasi kulturu od nereda. Tokom konferencije stigle su poruke podrške od Branimira Brstine, kao i od Vojislava Brajovića ispred Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Umetnici potpisnici zahteva za smenu Dejana Savića su: Olga Odanović, Dušanka Stojanović Glid, Branko Jerinić, Nataša Ninković, Slobodan Beštić, Nela Mihailović, Bane Vidaković, Sena Đorović, Nebojša Dugalić, Tanja Mandić Rigonat, Boris Pingović, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović, Anja Mandić, Igor Đorđević, Vuk Kostić, Aleksandar Srećković, Hadži Nenad Maričić, Miloš Đorđević, Aleksandar Đurica, Nada Šargin, Saša Tanasković, Željko Hubač i drugi.

Umetnici, novinari, kulturni radnici iz Srbije i regiona koji osuđuju smenu Željka Hubača i apeluju da se on vrati na mesto direktora drame Narodnog pozorišta u Beogradu su: Igor Vuk Torbica, Hana Selimović, Vladimir Pejković, Ljubomir Bandović, Emir Hadžihafizbegović, Andraš Urban, Milena Lubarda, Ana Tasić, Kokan Mladenović, Maja Pelević, Olga Dimitrijević, Asja Krsmanović, Aleš Kurt, Gorica Popović, Slaven Došlo, glumci Beogradskog dramskog pozorišta, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Zoran Kesić i ceo tim emisije 24 minuta, i desetine drugih.

Pisma podrške poslali su Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije na čelu sa predsednikom Ivanom Medenicom, dramski umetnici iz Bosne i Hercegovine na čelu sa direktorima Narodnih pozorišta u Sarajevu, Zenici i Tuzli zajedno sa najeminentnijim dramskim umetnicima BiH, Milena Marković i Zagrebačko kazalište mladih.

Foto: Medija CentarPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste