Gogoljev „Revizor” prva koprodukcija SNP-a i Pozorišta mladih


Prva premijera u novoj kalendarskoj godini za novosadsku publiku biće premijera predstave „Revizor” rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Pozorišta mladih, i planirana je za sredu, 25. januar s početkom od 19.30 u Pozorištu mladih. Predstava je rađena po čuvenom Gogoljevom tekstu, a režiju potpisuje Petar Jovanović.

„Revizor je komad koji većina reditelja može da postavi. Ono što je čini zanimljivom je da ne gubi na svojoj aktuelnosti, kako se pokazalo, u bilo kom vremenu i bilo kom društvenom uređenju. Revizor je u našem čitanju postao jedna, možda čak i gorča predstava. Možda smo napravili jedan čak i žanrovski otklon ka tragikomediji. Bojim se da vreme u kojem je Gogolj živeo i pisao nije moglo ni da pojmi dokle svet može da stigne dvesta godina kasnije. On je, nažalost, to pisao sa željom da leči društvo, da ukaže na slabosti i mane, da pokuša da ih suoči sa njima samima. Zbog toga mi moramo da igramo Revizora, sa istom tom potrebom, da ponovimo njegovu misiju i podsetimo na Gogolja i ono što nam je on ostavio u amanet”, izjavio je reditelj.

Do ove saradnje došlo je iz, kako navodi direktor Drame SNP-a Milovan Filipović, prvenstveno iz ekonomskih razloga: „Ovo jeste istorijski trenutak za pozorišni život Novog Sada jer su oba ova pozorišta imala produkcijsku saradnju sa Novosadskim pozorištem, ali nikada pre se nije desilo da ova dva pozorišta koja svoj program baziraju na srpskom jeziku koprodukcijski sarađuju. Iz iskustva mnogih koprodukcija koje je SNP imao u poslednje vreme, one su postale neka vrsta našeg strateškog opredeljenja. Nastale su kao nužnost, jer je budžet toliko smanjen da više nijedno pozorište nije imalo dovoljno, pa čak ni Srpsko narodno pozorište. Kada kažem čak ni Srpsko narodno pozorište, mislim u odnosu na ostale partnere sa kojima smo radili, jer smo uglavnom bili veća kuća, sa više resursa i većim budžetom”, navodi Filipović.

Uloga Hlestakova pripala je mladom glumcu Pozorišta mladih, Darku Radojeviću, za koga je, kako kaže, u tumačenju ove uloge bila ključna privremenost: „Želeo bih da se osvrnem na privremenost u našim životima koja se podražava korupcijom. Ono što sam kao mlad čovek uspeo da detektujem je da nas to ubija. Mlade ljude drži zarobljene u nekim okolnostima i sferama, do te mere da više i nema izlaza iz te privremenosti. Za mene je u ovom procesu bilo veoma značajno da publici, mojim vršnjacima i mlađim generacijama uopšte, prenesem da se izbore protiv toga. Naš revizor radi u nekom suterenu žudeći da bude član visokog društva. Njegova pojava u malom mestu čini da okolina učini sve kako bi sačuvala svoj položaj i sredstvo kojim pribegava jeste upravo korupcija”, objašnjava Radojević.

U predstavi igraju: Darko Radojević, Strahinja Bojović, Tijana Maksimović Bošnjak, Emilija Milosavljević, Ervin Hadžimurtezić, Jovana Stipić Radišević, Marija Radovanov, Marko Savković, Danilo Milovanović, Aleksandar Milković.

Dramaturškinja predstave je Nikolina Đukanović, scenografkinja Marija Kalabić, a kostimografkinja Milica Grbić Komazec. Muziku potpisuje Bojan Milinković, scenski pokret Igor Greksa, a govor Saša Latinović. 

Nakon premijere, prva repriza zakazana je za 7. februar u Pozorištu mladih, gde će igrati do aprila, kada se seli na scenu Srpskog narodnog pozorišta u kome će se igrati do kraja sezone. 

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste