Limenka teatar fest – spoj pozorišta i reciklaže kao vid učenja i zabave za decu


Početak školske godine u Somboru pratio je interesantan festival namenjen prvenstveno mališanima pod nazivom Limenka teatar festival. Zvanično je bio otvoren 30. avgusta karnevalskom povorkom talentovane i svestrane somborske dece predvođene trenerima, učiteljima i dirigentima koji su sa oduševljenjem ispratili festival. U danima koji su usledili, somborsku pobliku su zabavile predstave iz zemlje, regiona pa čak i dalekog Perua, a poslednji festivalski dan bio je u nedelju, 3. septembra.

Limenka teatar festival je internacionalnog karaktera i nastao je još pre 14 godina, a za ovaj poduhvat zaslužni su Valentina Pavličić i suprug joj, Novica Pavličić. „Festival je nastao kao jedan korak dalje u razvoju projekta ’Limenkica - ulaznica’ iz 2009. godine. Kako je naš moto da pozorište treba da pouči i da zabavi, razmišljajući o temi koja je važna za društvo danas, usmerili smo se na zaštitu životne sredine i reciklažu” objašnjava Valentina, glumica Pozorišta na Terazijama čiji glas deca, ali i odrasli, širom našeg govornog područja mogu prepoznati iz mnogih crtanih filmova i serija.

Kako Limenka teatar fest funkcioniše? Naime, ulaznice za ovaj festival ne mogu se kupiti novcem već upravo – limenkama! Kako bi gledali neku (ili nekoliko) predstavu sa repertoara, deca su donosila limenke, pet limenkica menjali su za ALU COIN, prvu ekološku i društvenu valutu koja je nastala u okviru projekta. „Kako se od malih nogu učimo da budemo kulturni, kulturi življenja, ovde učimo i taj segment ekonomije, dakle da budemo preduzimljivi. To znači da ne čekamo od mame i tate da otvore novčanik, već ulažemo neki trud da prikupimo prazne limenke da bismo njima platili ulaznicu i otišli u pozorište. Otuda i naš slogan edukacija – ekologija – ekonomija”. Osim ulaznica, deca su u zamenu za limenke mogla kupiti i školski pribor, knjige ali i razglednice koje su rado pisali i slali na adrese širom Evrope.

Od prošle godine festival je promenom grada i prelaskom iz Novog Sada u Sombor, ispunio svoju misiju kojoj će ubuduće težiti, a to je da posećuje gradove koja nemaju dečju scenu. „Mi smo startovali kao zvaničan program manifestacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Od ove godine smo odlučili da posećujemo sredine koje imaju uslove za izvođenje pozorišnog programa ali nemaju stalnu pozorišnu scenu za decu. Po ovogodišnjoj ogromnoj posećenosti vidi se kolika je glad dece i roditelja za ovakvim sadržajima”, navodi Valentina.

Ovogodišnja selekcija, kako smo saznali od Valentine koja je pored glumice Ane Zdravković bila koselektorka, vođena je rečju igra: „Igrati se, zaigrati se. U svim predstavama vidimo kako se glumci fantastično igraju. Ono dečje što sačuvamo u nama želimo da podstaknemo kako među decom, tako i među odraslima, i da se zajedno igramo”. Selektovano je sedam predstava mahom van granica naše zemlje, i to iz lutkarskog pozorišta Béla Kövér” iz Segedina, „Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića” iz Hrvatske, bugarskog „Ilkova teatra”, „Pozorišta mladih” iz Bosne i Hercegovine, i peruanskog teatra Hose Navara” pod nazivom „Ritualni ples makazama”. Sa domaće scene gostovali su Dečje pozorište „Čarapa” sa predstavom „Tri junaštva Kraljevića Marka”, i Pozorište „Pepino” sa predstavom „Cirkus”.  

Reakcija dece na predstave igrane na jeziku koji im je bio stran, bila je raznolika: „Sreća je, po meni, a tako je zapravo i birano, da su to bile lutkarske predstave. Lutka je tu negde direktna spona između deteta i onoga ko priča priču. Ona je uvek pomoćno sredstvo i deca se lako sa njom povezuju jer je to nešto čime se oni igraju i što bi lako dotakli. Na primer, kada je Hose Navaro, naš gost iz Perua  imao neverbalnu predstavu, u jednom trenutku je prišao publici i svakom detetu spustio na dlan marionietu, to je zaista bila čarolija. Neverovatno kako to decu obuhvati i omađija”, oduševljeno je pričala Valentina.

Nakon festivala nakupljene limekice, kojih je ove godine bilo skoro 40 hiljada, odnose se na reciklažu čiji prihod odlazi u humanitarne svrhe za potrebe dečjeg odeljenja u bolnici u Somboru.

Dok se utisci sa festivala slegnu, mogu Vam samo reći da se dobro pripremite za sledeću godinu jer Limenka teatar festival polako raste i možda dogodine dođe baš u Vaš grad!  

 Foto: Vladimir VeličkovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste