Srpsko narodno pozorište otvara 163. sezonu


Srpsko narodno pozorište najavilo je početak nove, 163. po redu sezone. Tokom leta trajali su radovi na obe scene, u kojim je popravljena rotacija na sceni Jovan Đorđević i klima u salama i koji će biti privedeni kraju nakon izdavanja atesta italijanskih stručnjaka kako bi nova oprema mogla da se koristi u novoj sezoni koja će svečano otpočeti tradicionalnim Gala koncertom u utorak, 12. septembra.

Upravnik pozorišta Zoran Đerić najavio je i manifestacije koje slede a koje će SNP ugostiti u svojim prostorijama, među kojima je i jubilarni 50. INFANT festival. U okviru njega Srpsko narodno pozorište odigraće dve svoje predstave, „Jevanđelje po F.M. Dostojevskom” u okviru glavnog programa i „Poslednji balkanski vampir” u okviru pratećeg programa festivala, tačnije u čast nagrađenih.

srpsko-narodno-pozoriste-otvara-163-sezonu1

Letnje aktivnosti dramskog sektora bile su prilično primetne: „U junu smo čitavih petnaest dana bili na gostovanjima sa raznim predstavama. Imali smo razmenu sa Beogradskim dramskim, sa Ateljeom 212, zatim sa Jugoslovenskim dramskim, nekoliko puta smo gostovali u Makedoniji, početkom avgusta izveli smo „Jevanđelje po F. M. Dostojevskom” na festivalu u Tivtu, „Krvave svadbe” su bile na Budva Grad teatru. U koprodukciji sa KC Tivat, KC Pančevo i Beoartom u Tivtu smo 6. avgusta imali premijeru predstave „Zajedno” koja će 13. septembra biti premijerno izvedena u Srpskom narodnom pozorištu. To je praktično prva zvanična premijera u novoj sezoni”, izjavio je direktor Drame Milovan Filipović.

Najavljene su još tri premijere do kraja godine, a to su „Bertove kočije ili Sibila” u režiji Ivana Cerovića, „Bila jednom jedna zemlja” u režiji Kokana Mladenovića i „Skupljači perja” u režiji Dejana Projkovskog.

srpsko-narodno-pozoriste-otvara-163-sezonu2

Prošlogodišnja premijera baleta „Kopelija”, tada otkazana iz tehničkih razloga, najavljena je za septembar. „U septembru izlazimo na novu scenu koja je urađena fenomenalno i koja je preko leta dovedena do savršenstva. Imaćemo dve rotacije u jednoj, što je savršeno. Posle svečanog otvaranja sezone pristupamo spajanju i realizaciji „Kopelije” nakon četrdeset i više godina, što je veoma značajno za naš balet. U pitanju je jedan klasično-komični balet gde ima puno glume i gde će umetnici moći da pokažu svoju interpretaciju na jednom adekvatnom nivou, kako koreografski, baletski i tehnički, tako i dramski” naveo je direktor Baleta Toni Ranđelović, najavivši kako obnove repertoarskih predstava tako i nove projekte od kojih je istakao „Otela” najpoznatijeg srpskog koreografa Krunislava Simića na Betovenovu muziku.

Sektor Opere najavio je obnovu opere „Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, koja je planirana za kraj oktobra. Režiju je radio Egon Savin, a obnoviće je Katarina Mateović Tasić. Takođe, u okviru svečanosti povodom rada 75 godina opere biće obnovljena i opera „Travijata” u režiji Aleksandra Nikolića, a dirigenti će biti Mikica Jevtić i Aleksandar Kojić.

Projektna menadžerka Srpskog narodnog pozorišta Dragana Kuzmanović najavila je nove projekte u sezoni koja sledi, među kojima su „Sounds of change” sa svojim Artist in residence programom i „Enable Theatre” sa radionicama u Sarajevu iz koje će proizaći predstava: „To bi bila kruna projekta koji je inače usmeren na promociju i podizanje vidljivosti osoba sa invaliditetom. Predstavićemo svet koji postoji i živi paralelno sa nama a nije dovoljno vidljiv na kulturnom nebu. To su dva velika projekta koje radi Srpsko narodno pozorište a koja su sufinansirana od strane Kreativne Evrope, odnosno Evropske unije”.

Foto: Marija ErdeljiPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste