Hajde da lajemo na zvezde


Svima već dobro poznata priča Milovana Vitezovića o poslednjim školskim danima čuvenog odeljenja maturanata koji laju i na zvezde ponovo je oživela, i to na sceni „Dadova”. Predstava „Lajanje na zvezde” izvedena je premijerno  6. marta u ovom pozorištu i to vrlo uspešno, sudeći po reakcijama publike.

Nije manjkalo ni smeha, ni aplauza, a za to su svakako najzaslužniji odlični mladi glumci koji su poznate likove prikazali na nov način, ovoga puta  u formi mjuzikla. Reditelj Radovan Knežević za naš portal rekao je u šali kako je bilo najteže izboriti se sa dvadeset pet tinejdžera:

„Moj glavni zadatak, pored naravno početne ideje, bio je da kanališem  njihovu energiju. Mislim da smo u tome uspeli na najbolji mogući način. O tome najbolje govori reakcija publike; svi su izašli ozareni, nasmejani i veseli, tako da smo uspeli da im vratimo veru u život i lepše dane”.

I zaista, ova predstava je prava infuzija pozitivne enrgije koja nikome danas nije na odmet. Namenjena je svim generacijama, biće zanimljiva i onima najmlađima, a nešto starija publika bez sumnje će sa nostalgijom izaći iz sale kada se zavesa spusti.  

Glumcu Mikiju Damjanoviću, Maleru iz kultnog filma „Lajanje na zvezde”, svakako nije manjkalo nostalgičnih osećanja na premijeri:

„Preplavile su me emocije, bio sam potpuno raznežen. Nisam mislio da „Lajanje na zvezde” može da se postavi na scenu, ali ova predstava me je demantovala. Energija sa scene koja me je zapahnula bila je potpuno neverovatna, uživao sam u svakoj sekundi! Svi mladi glumci su bili odlični, ali moram da kažem da je dečko koji je igrao Malera, ulogu koju sam i ja tumačio, bio najbolji”, izjavio je on.

Pohvaljeni Danilo Milovanović nije znao da će „originalni Maler”  biti u publici i nije krio oduševljenje kada je čuo Damjanovićevu reakciju.

„Velika mi je čast što igram upravo Malera jer sam još kao mali upravo njega zapazio u filmu, bio mi je najzanimljiviji”,  rekao je Danilo i dodao: „Ja sam srednjoškolac i mislim da je ovo najlepši deo odrastanja. Upravo zato mislim da ljudi treba da odgledaju ovu predstavu. Oni stariji da se podsete, a naše generacije da shvate kako srednjoškolski dani brzo prolaze i nikad se više neće vratiti”.

Mada je tekst nastao pre više od tri decenije, „Lajanje na zvezde” ne gubi na aktuelnosti. To je lepo znati jer je potvrda da su nam teme ljubavi i prijateljstva uvek prijemčive, bez obzira na kulturološke i društvene okolnosti. Prve ljubavi i prijateljstva iz klupe suštinski su isti kao te davne 1963. i zato je ova priča važna. Ona je svojevrsna spona između generacija, koje su iz godine u godinu sve manje razumeju, a Dadovci su je ispričali baš kako treba.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste