"Ivanovu" Narodnog pozorišta tri priznanja u Rijeci


Stručni žiri 24. Festivala Malih scena u Rijeci nagradio je dramske umetnike Hanu Selimović i Predraga Ejdusa za uloge u Čehovljevom „Ivanovu“, koji je dobio i Nagradu "Dalibor Foretić" za najvišu prosečnu ocenu od strane publike – 4,66.

Žiri, kojim je predsedavala dramaturškinja iz Zagreba Željka Turčinović, a članovi su bili beogradski glumac Branko Cvejić, te glumac i dramski pisac iz Splita Elvis Bošnjak, odlučio je da Selimovićevoj pripadne Nagrada "Veljko Maričić" za najbolju žensku ulogu (Saša – “Ivanov”), a Ejdusu - Nagrada "Veljko Maričić" za najbolju epizodnu ulogu (Šebeljski” – “Ivanov”).

ivanov-vest

- Hana Selimović osvaja jednostavnošću i preciznošću i uvodi Čehovljevu Sašu u 21. stoljeće. Djevojčica u njoj romantično bira patnika na početku predstave ali ga kao žena svjesno odbacuje na kraju, izabravši sebe. U scenskoj minijaturi grofa Šabeljskog glumac Predrag Ejdus kreira lik moderne lude među nesretnicima koja u sumornu, defetističku atmosferu donosi opimistično ozračje, poučavajući da je život ipak najljepša igra – navedeno je u obrazloženju žirija.

Predstava, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, izvedena je 5. maja u okviru Glavnog programa, a ocena publike je jedna od deset najboljih u istoriji tog festivala koji se održava od 1994. godine.

Najbolja predstava u celini, prema oceni stručnog žirija, je “Hinkeman” Zagrebačkog kazališta mladih”, dok je reditelj te predstave Igor Vuk Torbica proglašen za najboljeg reditelja festivala, na kojem je uručena i Nagrada za najboljeg glumca, Nagrada za najbolju mladu glumicu, Nagrada za najbolji dramski tekst, Nagrada za najbolju muziku...

Na programu ovogodišnjeg festivala, od 2. do 10. maja, u selekciji Bojana Munjina, na scenama Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, izvedeno je devet predstava iz Hrvatske, Srbije, Litvanije i Rusije.

Izvor: narodnopozoriste.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste