Ivkova drama u Prizrenu

Marija Jaćimović
12. maj 2019.

Predstava „Ivkova slava u Prizrenu 2019.” u dramatizaciji i režiji Bojana Stojčetovića, u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici) i Narodnog pozorišta Niš premijerno je izvedena 10. maja u Domu kulture u Gračanici.

Radi se o snažnom komadu, koji se bavi kritičkim sagledavanjem savremenog trenutka življenja na Kosovu i Metohiji.

Sinonim „Ivkova slava” za višednevno pijanstvo i bahaćenje Stojčetović koristi kao polaznu ideju za svoju predstavu. Iako je Sremčeva zamisao komičnog karaktera, ova adaptacija se transformiše u tešku dramu.

U prvim trenucima oseća se doza crnog humora, iz publike se čuje smeh, očekuje se komedija.

Ivko Mijalković, proteran iz svog rodnog kraja za vreme rata, vraća se posle 20 godina, sa svojom majkom u Prizren, simbolično, na dan krsne slave Sv. Đorđe. Iz obližnje džamije dopire „Allahu Akbar” u trenutku kada majka i sin čestitaju jedan drugom praznik — detalj koji već na početku daje nagoveštaj publici da smeh neće dugo odzvanjati salom.

U kuću punu gostiju dolaze prvi Ivkov komšija, Albanac, Kadrija i njegovi „pobratimi”, zajedno sa „nepoznatom osobom”, uzurpiraju mu kuću i prave zulum.

Na kraju, isprebijan, ranjen i emotivno uništen, Ivko ipak slavi pobedu: predstava se završava uz crkvena zvona, Ivko u svoj svojoj muci vaskrsava, pali sveću, podiže slavski kolač. Zastavom UNESCO KOSOVO koju su njegovi nepozvani gosti razapeli ispred kuće, polomeljenu granu ponosito kalemi na drvo šljive, kao simbol rađanja novog života, i poziva sve prisutne „dogodine opet svi kod mene na slavu”.

Zašto je komad „Ivkova slava – Prizren 2019.”, potreban kulturnoj sceni Srbije? Zato što govori o istini, a umetnici su dužni da istinu izbacuju na površinu. Ona mora da pronađe put do ljudi, koji žele da je čuju – poruka je reditelja ove predstave.

U predstavi igraju: Milan Vasić, Dejan Cicmilović, Igor Borojeić, Aleksandar Mihailović, Sanja Krtović, Katarina Jeličić, Anika Grujić, Ivana Kovačević, Tamara Tomanović i drugi.

Scenografiju za ovu predstavu radio je Goran Stojčetović, dok je kostimograf Tatjana Radišić, a koreograf Nebojša Gromilić.

Nakon premijernog izvođenja u Gračanici i Zvečanu, naredna gostovanja su u Narodnom pozorištu u Nišu 26. maja, i 1.juna u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni "Raša Pavlović".

Foto: V. Ćup, portal GračanicaOnlinePovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste