„Jevanđelje po F. M. Dostojevskom“ premijerno na sceni Srpskog narodnog pozorišta


U petak, 17. marta s početkom od 19.30 na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta biće održana premijera predstave „Jevanđelje po F. M. Dostojevskom“ u režiji Jerneja Lorencija.

Ovaj slovenački reditelj pozorišnoj publici poznat je širom regiona, dok je njegova saradnja sa Srpskim narodim pozorište, prema rečima direktora Drame Milovana Filipovića, dugo očekivana: „Ovo je predstava koju smo dugo očekivali i jako želeli, i nekoliko godina unazad dogovarali sa Jernejem njegov dolazak u Novi Sad. Posebno nam je drago što jedan od najvećih, ako ne i najveći pisac svih vremena, biva postavljen na sceni Srpskog narodnog pozorišta, i to od strane, slobodno mogu reći, jednog od najboljih evropskih reditelja. Svi smo jako uzbuđeni i nestrpljivi i želimo da dobijemo povratne informacije od publike i polako uđemo u drugi deo procesa, a to je samo igranje“.

Za reditelja ova predstava je jedan pokušaj na više nivoa: „Mislim da jer sam Dostojevski cijeli svoj život pokušavao da uđe u suštinu toga što smo mi u načelu, u najmračnije delove duše. Bio je temeljit i nije se zaustavio, i taj proces je jako boleo, ali u toj boli je susret sa mrakom i patnjom gde je nastojao da nađe neki kamenčić. Zato je ovo što mi radimo isto nekakav pokušaj, pokušavamo da razumemo i uđemo, pretvaramo se da znamo, otvaramo vrata i prozorčiće“, dodavši da mu je Dostojevski najintenzivnije pružio zapravo dijalog sa samim sobom.

U predstavi igraju: Radoje Čupić, Lidija Stevanović, Nenad Pećinar, Marija Medenica, Sonja Kesler, Nina Proročić Rukavina, Dušan Vukašinović, Dimitrije Aranđelović. Kvartet „Pneuma“ čine: Dimitrije Beljanski, klavir, Stefan Milović, klarinet, Nina Henig, violončelo, Katarina Badnjar, violina. Za scenografiju je zaslužan Branko Hojnik iz asistenciju Danijele Matović, za kostim Belinda Radulović, koreografiju Gregor Luštek, dok muziku potpisuju Branko Rožman i Dimitrije Beljanski.

Premijera predstave je rasprodata, a naredna izvođenja tokom marta meseca planirana su za 18. i 20. mart na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta. Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste