Muke mladog popisivača


Pozorišni deo 15. Festivala pobednika festivala završen je sinoć predstavom „Gde smo ono stali” Narodnog pozorišta Niš u režiji Nenada Todorovića.

muke-mladog-popisivaca2

Sa vrlo jasnom aluzijom birana predstava „Gde smo ono stali” u prvi plan stavlja mladog popisivača koji se na ovaj posao odlučuje ne bi li sebi i svojoj ženi omogućio neophodna finansijska sredstva. Naizgled prost zadatak vodi ga iz bizarne u bizarniju situaciju oslikavajući naše društvo. Ovaj komad Marjana Todorovića premijerno je izveden u martu 2021. godine pa možda nije prikazao najnovije probleme sa upravo završenim popisom stanovništva, ali i ovi prikazani su i dalje aktuelni. Od seljaka koji se brine zašto državu zanima koliko on ima zemlje i životinja, preko nikad prijavljenih studenata do marginalnih grupa poput samohrane majke, izbeglica i homoseksualaca do onih koji jednostavno nisu baš svoji. Sve ove situacije vode do toga da nijednu popisnicu nije moguće do kraja ispravno popuniti.

muke-mladog-popisivaca1

Ansambl Narodnog pozorišta Niš sigurno je jedan od uigranijih na našim scenama, što su i večeras u Rakovici prikazali. Kroz muke predstavljajući popisivača prolazio je Stefan Mladenović koji je uspeo da publiku uvuče u priču i navede je da navija za njega. Iako su sve situacije vrlo komične, nisu nam baš najlepše ogledalo. Dinamici ove predstave doprinose dobra režija koja nije ostavljala prostora za prazan hod, svaki segment trajao je taman koliko treba, scenografija je bila skladna, jednostavna, a opet dovoljna da prikaže mikroprostor u kom se odigrava svaki popis. Treba istaći glumu Aleksandra Marinkovića, koji je tumačeći čak četiri lika koja su bila popisana, ili makar pokušana da budu, kroz brzu transformaciju došao do nagrade za glumca večeri.

Večeras nas očekuje proglašenje nagrada od 19.30, zatim koncert violiniste Jovana Kolundžije u klavirskoj pratnji njegove sestre Nade Kolundžije.

Foto: Centar za kulturu i obrazovanje RakovicaPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste