"Nemam da platim i neću da platim" premijerno u Zrenjaninu


Na Dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u subotu, 10. februara, premijerno je izveden komad „Nemam da platim i neću da platim”  Daria Foa, u režiji Miloša Jagodića.

Uloge:

Snežana Kovačević Čelar  - Antonija;

 Jovan Torački  - Đovani, Antonijin muž;

 Vesna Varićak  - Margareta;

Zvonko Gojković  - Luiđi, Margaretin muž;

Mirko Pantelić  - policijski narednik/poručnik;

Nataša Luković  - policijska narednica/kuma.

Iako komedija u osnovi sadrži kritiku socijalnih prilika, ekonomskog i političkog sistema Italije, prateći pojedinačne sudbine predstavnika radničke klase i pronalazeći ih na marginama društva, ovaj komad tematski korespondira i postaje aktuelan u kontekstu domaćih okolnosti i problema koji prate radnike u Srbiji.

Jovan Turački koji tumači ulogu Đovanija,  kazao je da je zadovoljan kako je glumačka ekipa iznela celu priču i dočarala neke aktuelne probleme sa kojima se radnička klasa suočava.

- Poruka ove predstave jeste da socijalna i staleška nejednakost i generalno društvena nepravda može da se ispriča jednom satiričnom oštricom. Dakle, da se istina kaže kroz taj žanr satire i komedija, a da opet bude pitak i prijemčiv kako za publiku, tako i za nas. Ovaj komad  kaže strašne stvari i istinu koju smo mi preneli u našoj predstavi - pojasnio je Turački.

Snežana Kovačević Čelar izjavila je nakon premijere da joj nije bilo teško da se prebaci u ulogu Antonije jer ima dosta sličnosti sa njenim likom, naročito, kako kaže, kada je reč o borbi za osnovna ljudska, odnosno radnička prava.

- Od samog starta mi smo znali likove.  Potom je krenuo proces realizacije. Naravo da je svaki proces težak, ali kada imate reditelja kao što je  MIloš Jagodić, koji je došao spreman, tačno zna šta od nas želi, napravio pravu podelu onda ništa nije teško. Zaista smo odlično sarađivali. Sve vreme je bila prisutna sjajna energija. Kao i na probama i na premijeri bili smo dosta veseli i energični i nadam se da je to publika osetila i da se to videlo - navela je Čelar.

Režiju predstave i adaptaciju teksta potpisuje Miloš Jagodić, za scenografiju i kostim zadužena je Blagovesta Vasileva, koreograf je Danica Arapović, a muziku je komponovao Gabor Lenđel.

Izvor: Hoću u pozorište

Foto: I love Zrenjanin, Z1 Info

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste