Premijerom predstave „Osam žena” obeležen dan Zrenjaninskog pozorišta


Na jučerašnji dan, 15. oktorbra, Narodno pozorište „Toše Jovanović” proslavilo je svoj dan, i to premijerom predstave „Osam žena”. Nakon pet decenija ponovo se na sceni našao kriminalistički komad Roberta Tomasa. Probe za predstavu počele su još pre epidemiološke situacije, te su nastavljene virtuelno, a kao krunu na minuli rad tokom osam meseci pod čudnim okolnostima dogodila se premijera. I to ne bilo kakva premijera! Sudeći po atmosferi, publici i samom žaru glumačke igre, zaključujemo da nam je svima nedostajalo pozorište.

Dramu „Osam žena” napisao je Robert Tomas na dubok i kompleksan način. U velikoj kući van civilizacije živi glava porodice Marsel sa svojih osam žena - suprugom, ćerkama, taštom, sestrom, kuvaricom i služavkom. Na Božićno jutro pronalaze ga ubijenog, zaboden mu je nož u leđa. Telefonske žice su presečene, auto ne funkcioniše, a kapija je zaključana. Među tih osam žena nalaze se trudnica, invalid, srčani bolesnik i lezbijka. Osumljičene su sve. Tokom međusobnih ispitivanja i preispitavanja, otkriva se da je svaka od njih imala odličan motiv da ga ubije, jer nakon njega ostaje bogato nasledstvo. Njegovoj najmlađoj ćerci, Katarini, kao novoj generaciji dosta je života u lažima, šljokicama i maznim rečima. Istina je veća od samog života. Odlučila je da samostalno razotkrije velo porodice. Kroz dva sata igre neumornih zrenjaninskih glumica dotičemo se raznoraznih tema, preko porodičnih, materijalnih, statusnih, verskih, pa sve do onih najskrivenijih – intimnih. Saznajemo da su sve do jedne bile zavisne od Marsela, ali ni jedna nije bila dovoljno hrabra da to prizna ostalom delu porodice. Da li se jedina muška glava u porodici odmorila povodom svoje smrti ili pakao tek počinje nakon nje?

Zamršenošću i kompleksnošću situacije doprinosi kostimografkinja i scenografkinja Selena Orb, koja nas uvodi u kockastu scenografiju koja predstavlja dvospratnu kuću, nalik preseku kućice za lutke. Atmosferu je začinila muzička saradnica Ana Aleksić Šajrer, koja je iskoristila opus grupa Queen, Talking Heads i Soul II Soul. Rediteljka predstave je Tara Manić, njena asistentkinja Isidora Kulenović, dok dramaturgiju potpisuje Vuk Bošković.

U predstavi igraju: Snežana Kovačev Čelar, Edit Tot Miškeljin, Sanja Radišić, Nataša Ilin, Vesna Varićak, Nataša Luković, Isidora Vlček i Milena Božić, dok ulogu jedinog muškarca u komadu tumači izvrsni zrenjaninski glumac Mirko Pantelić.

Foto: NP "Toša Jovanović" ZrenjaninPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste