Peti dan Zvezdarišta: za decu nema jezičke barijere


Petog dana 16. Pozorišta Zvezdarišta na repertoaru su bile tri predstave za decu različitog uzrasta. Kragujevačko pozorište za decu je za najmlađu publiku odigralo predstavu Šareno drvo, a sat vremena nakon toga publika je mogla da uživa u lutkarskoj predstavi Patuljak nam priča (Studio lutkarstva Sarajevo). U kasnim popodnevnim časovima pozorište iz Litvanije je na sceni UK Vuk izvelo predstavu Johnny be good.

Predstava Šareno drvo je osmišljena tako da deca sa svojim roditeljima sede na sceni teatra i zajedno sa glumcima stvaraju priču predstave. Predstava je zahtevala aktivnost i roditelja i dece. Interaktivna je, dinamična, edukativna, ali i zabavna. Možemo reći da sadrži sve elemente potrebene za dobru dečju predstavu. Glumci su mališane sprovodili kroz različite situacije, objašnjavali prirodne pojave, navodili ih da samostalno donose zaključke o svetu koji ih okružuje, ali i da razviju svoje motoričke i muzičke sposobnosti. Kada biste kao publika posmatrali ovu čaroliju na sceni uživali biste u sjajnim idejama dece, kao i u njihovoh razigranosti i smehu koji je na sceni nastajao i širio se zahvaljujući odličnim glumcima.

Patuljak nam priča je lutkarska predstava ređena po delu Ahmeta Hromadžića. To je bajkovita i živopisna priča o Zaboravljenoj zemlji. Publiku je kroz priču vodila samo jedna glumica koja je svojim fascinantnim umećem transformacije kroz različite likove uspela da nas sve uvede u svet patuljka Sunčana, Belog slavuja i Plamene. Lutkarske predstave su različite i dobre na svoj način, ali je ova posebna zato što je sačuvala ono izvorno i tradicionalno što je krasilo prve lutkarske predstave. Publika se na trenutak našla u bajci i Zaboravljenoj zemlji, a tome je dodatno doprinela devojka sa harmonikom koja je zajedno sa glumicom bila na sceni i predivnim tonovima ispratila i dočarala svaku priču.

Treća predstava koja je igrana je Džoni budi dobar (Johnny be good) Miltinis dramskog teatra iz litvanskog grada Penevezis. Interesantno je da su predstavu radili srpski reditelj i dramaturg Luka Kurjački i Sandra Nikač, kostimografkinja i scenaristkinja, zajedno sa litvanskim glumcima. Ovo je jedino pozorište koje nastupa na ovom festivalu iz jedne nama udaljene evropske zemlje (ostala pozorišta su iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine). Upravo taj dodir sa nepoznatim jezikom, gde publika sve vreme prati prevod i glumce na sceni, učinio je da stvori pomešan utisak. U nekim trenucima je bilo teško ispratiti prevod i usresrediti se na tok predstave, ali to stvaralo problem, jer su glumci vešto komunicirali sa publikom. 

Predstava je nastala na osnovu kratkih priča nemačkog književnika Hajnriha Hofmana. Kroz predstavu ovo klasično delo preobraženo kako bi se razumelo u modernom dobu u kom živimo i to je ono što je privuklo pažnju mladoj publici. Stihovi pesama, kao i mnoge situacije sa kojim se susreće mladi Džoni upoznajući strašnog krojača, postaju zanimljive kako odmiče predstava i deca se često pronalaze u njima.  Džonijev svet je virtuelan, začaran mobilnim telefonima i tabletima, a i kako bi drugačije izgledao svet današnje dece? Koliko je zastrašujuće i nepoznato okruženje u kom se često mladi ne snalaze i kakva magija postoji izvan njega publika saznaje kroz ovu priču.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste