Premijera dečije predstave „Hajdi” pozorišta „Boško Buha”


U subotu, 19. juna u 12 časova odigraće se premijera predstave „Hajdi” pozorišta „Boško Buha”, na sceni Teatra „Vuk”. Predstava je nastala po motivima romana Johane Špiri, a režiju potpisuje Đurđa Tešić.

Johana Špiri je napisala svoje najpoznatije delo 1881, za vreme francusko-pruskog rata da bi zabavila i utešila ranjenike i izbeglice u tim teškim vremenima. Čim se pojavila, priča o Hajdi je svojom svežinom i ljupkošću unela nešto novo u književnost za decu – vitalnost, životni elan, inspiraciju i osećaj slobode u kome se svako dete vrlo rado prepoznaje. U današnjim vremenima, kada nam je naša planeta na najsuroviji način poručila da moramo da zastanemo i pogledamo se oči, kada su materijalistički pristup životu i otuđenost od prirode postali preovlađujući okvir u kome deca odrastaju, ova priča je posebno aktuelna i potrebna mladom gledaocu. Postoji mnogo filmskih, pozorišnih, televizijskih, pa čak i operskih adaptacija ovog romana, ali nijedna u našoj zemlji. Vrlo je neobično da ovaj roman do sad nije postavljen u pozorišta u Srbiji, te je pozorište Boško Buha odlučilo da da svoj doprinost u tom nizu.

Đurđa Tešić je objasnila da je ovo priča o lepoti jedne mlade duše, kao i o lepoti prirode koja je velika i nesebična, o snazi prijateljstva koje će pokazati da se čuda zaista događaju. „Hajdi je priča o devojčici koja ostaje bez roditelja i kao mlada oseti da život nekada ume da bude strašno grub i težak. Pored svega toga, Hajdi u svemu vidi nešto lepo. Ona ume da dodirne svačije srce.”

Scenografiju predstave radila je Isidora Spasić, kostime Zora Mojsilović, scenski pokret Damjan Kecojević, a muziku Vladimir Pejaković.

U predstavi igraju: Mia Jovanović, Katarina Gojković, Branislav Platiša, Jelena Trkulja, Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić i Milica Sužnjević.

Naredna igranja zakazana su 20. juna u 20 časova i 26. juna u 12 časova. Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste