Premijera predstave „Zaboravljene” u Teatru „Vuk”


U okviru BELEF-a, u subotu s početkom 20 časova odigraće se premijera predstava „Zaboravljene” Beo arta i Jugo scene u Teatru „Vuk”. Režiju je radila Marija Milenković, koja potpisuje i scenografiju i scenski pokret.  

„Zaboravljene” je komad o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u srpskoj istoriji, a koje nisu doživele da se njihovo delo vrednuje na način kako su one to, bez sumnje, zaslužile. Ono što je izuzetna retkost, je činjenica, da su one pokazale svoju veličinu, prolazeći kroz taj neadekvatan tretman naroda, kome su toliko dali, na jedan dostojanstven način, ne skrećući pažnju na nanetu im nepravdu, verujući da su sve uradile čistog srca, ne očekujući priznanja. Lako je zaključiti da je to, istovremeno, priča o nama i našem mentalitetu, kao i o kulturi zaboravljanja koju brižljivo gajimo.

U komadu se razvija i slika položaja žene u društvu kojem pripadamo. Taj proces emancipacije društva je spor i težak, traje još uvek, zbog naše tradicionalne konzervativnosti i nespremnosti muške populacije da, tek tako, napusti svoj privilegovan položaj u tom odnosu.

Predstava obiluje muzičkim sekvencama, starim srpskim pesmama, ali i brehtovskim songovima, dramaturgija je fragmentarna, dinamična, brza, scena je prepuna lepih žena i maštovitih rešenja reditelja, tako da je to spoj plemenith ideja, ukazivanja na neophodnost promjena društvenog ponašanja, nostalgičnih osećanja i predivnih slika stvorenih maštom reditelja i igrom glumica...

U predstavi igraju: Katarina Radivojević, Ana Franić, Vaja Dujović, Sonja Kovačević/Nina Nešković.

Kostime je radila Marija Tarlać, izbor muzike Aleksandra Denda, a organizator je Sara Đurović.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste