Razigrani spektakl u Madlenianumu


Prva premijera operete Žaka Ofenbaha „Pariski život” izvedena je 1. oktobra, dok je druga premijera održana 8. oktobra na Velikoj sceni opere i teatra Madlenianum. Prevod libreta, adaptaciju potpisuje Igor Vajdlih, u režiji Roberta Boškovića, pod dirigentskom palicom Vesne Šouc i u koreografiji Milice Cerović.

Generalni direktor i umetnički direktor Opere i baleta Andreja Rackov navodi da je produkcija operete „Pariski život” možda jedna od najvećih produkcija u Madlenianumu po broju izvođača, kojih je čak preko šezdeset na sceni. Ono što čini ovu operetu fascinantnom jeste simfonijski orkestar, nesvakidašnji glasovi, kao i horski ansambl koji zajedno stvaraju spektakl. Pored toga, kreativna scenografija Vesne Režić i kostimografija Duške Nešić upotpunjuju ovu predstavu i ostavljaju neverovatan utisak na gledaoce. Brojni kostimi glumaca oslikavaju njihov veseli duh i razigranost, a raskošna scenografija koja prikazuje parisku železničku stanicu i sliku građanskog stana u 19. veku predstavlja autentičnost koja gledaoce ostavlja bez reči.

Radnja ove dinamične, vesele predstave, pune komičnih elemenata, događa se dvadesetih godina 19. veka i prikazuje život građanske klase kroz likove Raula i Bobineta, dva pariska mladića koji se predstavljaju kao zavodnici i suparnici u svojoj borbi za naklonost svetski poznate glumice Metele. U njihove ljubavne igre umešan je švedski baron koji u Francusku dolazi sa svojom verenicom i dve ćerke. Dva mladića, u društvu svojih prijatelja i posluge, provode dane u opkladama koje uključuju rastavljanje parova, razaranje veridbi, pa i brakova. 

Predstava je komedija karaktera i situacije, puna zanimljivih kostima i scenografije i zabavne glume, a glavni glumac, Miloš Đorđević koji tumači ulogu Barona de Gondremarka, kaže da mu je najzahtevnije bilo to da stvori lik koji je veseo, ali ne i jednoslojan. Delovalo je kao da je publika najviše prihvatila Milošev lik, a to se moglo primetiti stalnim aplauzom i gromoglasnim smehom posle njegovih replika. 

Iako zahtevna u tehničkom smislu, predstava „Pariski život” je zabavna, lagodna i opuštajuća priča koja ne iziskuje previše razmišljanja. Glavni cilj ove predstave je da zabavi publiku, što je i uspela obiljem komičnih trenutaka, zabuna, obrta, raskošnih koreografija, kao i prepoznatljivih Ofenbahovih melodija. U publici su se mogli čuti povici oduševljenja i smeh što samo govori o tome da publici prijaju ovakva dela.

Simbioza operskih pevača, glumaca i hora je ono što čini ovu predstavu veoma zanimljivom, pored raskošne scenografije i kvalitetne kostimografije. Ovaj spoj je već oproban u Madlenianumu u predstavi  „Vesela udovica”, a nadamo se da ćemo uskoro imati prilike da vidimo još neku operetu na sceni ovog pozorišta. Žanr operete nije često zastupljen na domaćim operskim scenama, stoga treba pohvaliti napor pozorišta Madlenianum da predstavi ovakva dela.

Prva repriza predstave je zakazana za 24. oktobar u 19.30 časova.

Foto: Zoran Škrbić



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste