Saznaćete istinu kada sa noževima upadnu u pozorište


U ponedeljak, 26.12. na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta premijerno je izvedena predstava Andraša Urbana po Šekspirovom delu „Tit Andronik”. 

Komad govori o poslednjim godinama Rimskog carstva u trenutku kada se glavni junak Tit Andronik upleće u krugove osvete sa gotskom kraljicom Tamorom. Kako ovo delo važi za jedno od najkrvavijih i najsurovijih Šekspirovih drama, uklapa se u poetiku reditelja Andraša Urbana. 

saznacete-istinu-kada-sa-nozevima-upadnu-u-pozoriste2

Početak predstave obeležen je pesmom koja in medias res uvodi u ideju čitavog dela. Odmah nakon kritike vlasti dolazimo do njenog odabira. Tit Andronik (Goran Šušljik), ličnost koja je kao povratnik iz rata izvršila mnoge žrtve (lične i tuđe) odbija vlast i prepušta krunu Saturnunu (Joakim Tasić). Nakon toga, sahrana palih vojnika događa se izuzetno surovo – bacaju kese sa telima u jamu i umesto cvetova na grob se baca jedna jadna novčanica, čime se ocrtava način na koji država tretira živote vojnika. Tamora (Anđelika Simić) manipulativnim putem dolazi do pozicije kraljice kako bi konačno osvetila svog sina žrtvovanog u ratu. Tada počinje beskrajni krug osvete pod parolom „oko za oko” i iz ljubavi prema sinu rađa se i prenosi mržnja. Taj sistem nastavlja se nakon jezive scene silovanja Titove ćerke koju tumači Jovana Belović. Njen jezik i ruke su odsečeni, potpuno je lišena mogućnosti izraza nakon tragedije koju je proživela, što na neki način problematizuje položaj žene tada (i sada). 

saznacete-istinu-kada-sa-nozevima-upadnu-u-pozoriste1

U društvu gde je vlast kao glavni uzor satkana od osvetoljubivosti i mržnje, podanici ne mogu biti mnogo drukčiji. Oni su izvršitelji, žrtve i pokretači sveprisutnog zločina. To je društvo u kom kraljičin ljubavnik ubija bolničku sestru kako ona ne bi razotkrila njihovu aferu svetu. Zlodela se prikrivaju zlodelima. Tit osvećuje ćerku ubivši Tamorine sinove i napravivši od njih gozbu za kraljicu. Ćerku koju je osvetio odmah zatim ubija. Pojam Osvete je važniji od onoga što ju je iniciralo. Svečana gozba završava se prolivenom krvlju i porukom Arona (Veljko Stevanović) kako kajanja nema. Što ostavlja pesimistički pečat.

Predstava nije precizno lokalizovana i nije joj dat vremenski okvir. Motivi koji ga bliže određuju su znak orla koji asocira na nacističku Nemačku i sve vreme stoji nad radnjom, dok nas na samom početku na sceni dočekuje veliki sklop koji ispisuje ime TITO, a kasnije se pretvara u TIT. Dakle, ta dva elementa se automatski vezuju za radikalne opresivne društvene sisteme, u kakvom je uostalom smeštena i fabula Šekspirovog dela. Ono što možda ne bismo očekivali u ovako surovom narativu jesu muzičke sekvence koje se izvode tri puta. Tekstovi pesama koje je komponovala Irena Popović Dragović, ponavljajući reči poput „mržnja”, „krv”, „smrt”, „vlast”... urezuje nam glavne motive drame u um i stvara jezivi ambijent. 

saznacete-istinu-kada-sa-nozevima-upadnu-u-pozoriste3

Scenografija se menja, sem pomenutih stalno prisutnih simbola; u jednom delu predstave spuštena je „šuma” od metalnih sklopova koja izgleda rogobatno i neprirodno, te se može čitati kao eksteriorizacija psihičkih stanja junaka i njihovih odnosa. Tom šumom šetaju likovi sa maskama jelena, čime se prikazuje njihov životinjski duh. Ostatak scenografije čini kamion u kome se skrivaju svi najnasilniji momenti drame. Čak ni kostim nije vremenski određen, što je izuzetno interesantno. Kostimi opisuju karaktere likova, ne trudeći se da se postave u određenu modu ili doba. Primera radi, Tamora je prikazana u crnoj kožnoj haljini koja je ističe i oblikuje, čini da deluje kruto i moćno. Dakle, postoji specifičnost u kostimu za svakog lika. 

Predstava nam surovo predočava jedan sistem zla, stavljen u apstraktne kontekste jer bi mogao biti primenjiv u raznim mestima i vremenima. Kroz sve nasilje, krv, bes i nečovečnost na radikalan način, ogoljena je jedna istina o cikličnosti i jalovosti zatrovanog društva i gledalac ne može ravnodušan izaći iz sale po gledanju ovog komada.

Foto: Nebojša BabićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste