„Skapenove podvale” premijerno u Gradskom pozorištu Jagodine


Novu pozorišnu sezonu jagodinsko pozorište otvara premijerom Molijerovih „Skapenovih podvala” 28. oktobra od 20 časova u Maloj sali Centra za kulturu u Jagodini, u režiji Tome Trifunovića.

„Tomin poziv i preporuka upravnika pozorišta da u novoj predstavi preuzmem ulogu asistentkinje reditelja vrlo mi je privukla pažnju, budući da mi se kroz tu ulogu pruža potpuno druga perspektiva gledanja u odnosu na glumačku. Pratila sam njegovu rediteljsku zamisao, posmatrala kako radi i koja je linija kojom želi da se vodi. Toma je scenografski i kostimografski išao u minimalizam i svedenost, dok je akcenat stavio na bogatstvo glumačke igre i odnos među likovima. Smatram da je Molijerov komad „Skapenove podvale” pogodno tle da glumac pokaže svoje veštine koje, pogotovo kada se igra komedija, postaju vidljivije. Kao asistentkinja i sama sam se usmerila na glumca i šta je ono što može kroz lik da nam kaže, pa smo dosta radili na telu, pokretljivosti, živoj igri”, izjavila je Marija Miladinović.

Dodatno, osvrnula se i na relevantnost dramskog teksta za današnji trenutak: „Molijer je istovremeno uspeo da stvori realističnu komediju, punu radosti, optimizma i zdravog humora i komediju sa filozofskom sadržinom, koja ostavlja gledaoca da o njoj razmišlja i nakon izlaska iz pozorišne sale. U tome je njegova veličina. Komad „Skapenove podvale” priča priču o čoveku, o snalažljivosti umeća života, kao i o nepresušnoj temi ljubavi, zbog koje naš naslovni junak, koga tumači Nenad Petrović, i pribegava svim tim podvalama. Na kraju, sve se vrti oko ljubavi prema nečemu i granicama do kojih smo spremni da idemo zarad toga. Mislim da će publika moći da se prepozna u postupcima likova jer smo to mi danas - svi imamo granice, ali šta se dešava kad ih pređemo, da li ostajemo isti ljudi?”

Za scenografiju bio je zadužen Radovan Đurović, kostimografiju Ana Nestorović, dok se izborom muzike bavio sam reditelj.

Glumačku ekipu čine: Nenad Petrović, Petar Mitić, Jelena Jovanović, Marija Debeljaković Stefanović, Nedeljko Milanović, Violeta Pešić, Milić Nikodijević, Dragan Milić, Milena Petrović i Bojan Miloradović.



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste