Sofoklov „Edip” premijerno u Jugoslovenskom dramskom pozorištu


Premijera predstave „Edip” biće održana 17. septembra u 20h na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Predstavu režira slovenački reditelj Vito Taufer.

Reditelj kaže da je ovu antičku dramu postavio savremeno, kako bi publika danas to mogla gledati kao nešto što ih se tiče. Postavljena je kao psihološka kriminalna drama, što je i aspekt lika koji se najviše analizira – psihologija. Radnja ove drame odigrava se u kafani, dok je tekst zadržao formu stiha.

 

„Kada smo ušli u probe, adaptirani tekst se dodatno modifikovao kroz rad sa glumcima, koji tekst vide na drugi način, a on je time dobio dodatnu dimenziju.” izjavila je dramaturškinja Vesna Radovanović, na šta je reditelj dodao da je bio usredsređen na psihološki momenat, iako ljudi kažu da je „Edip” politička drama.

Milan Marić, koji tumači naslovnu ulogu Edipa, rekao je: „Ovo je bio jedan veoma spor, trom i kompleksan proces, ali kada se susretnete sa nečim kao što je Car Edip, morate da budete veoma pažljivi na početku, morate da počnete da se probijate kroz jezik, kroz te misli i kroz masu pitanja na koja morate naći odgovor. Postoji jedan zanimljiv podatak, koji je Vesna nama na početku rekla, a to je da je Edip rađen najviše 1939. i 1968. godine, u jako zanimljivim trenucima za ceo svet.”

 

Nataša Ninković, u ulozi Jokaste, kaže da ju je pomalo plašio taj duboki marak koji drama nosi u sebi, ali da ju je takođe privlačio Sofoklov minimalizam. „Vito je upravo prišao Edipu iz te neke organike, što ja nisam mogla da zamislim, posebno u kafani, gde mi govorimo Sofokla. Za mene je to izgledalo kao neki nesavladiv zadatak na početku. Zahvalna sam celoj ekipi i Milanu, mom partneru, na brizi, toleranciji, strpljenju i posvećenosti radu kakvu on već ima. Mislim da smo uspeli u onome što smo naumili.”

„Sve vaše predrasude, kao i moje, biće razbijene.” rekao je Srđan Timarov na konto toga kako je imao predrasude o antičkoj drami. Zoran Cvijanović izjavio je „Ja sam svakako najsrećniji član ove ekipe, iz nekoliko razloga. Prvo zato što sam po godinama najbliži antici, a drugo zato što sam imao sreće da dobijem novi zadatak koji za nas glumce ima taj pedagoški aspekt, koji onda za ishodište za gledaoce ima terapeutski aspekt. Treće je nešto više lično i intimno. Moja prva predstava posle akademije bio je hrvatski „Faust” u JDP-u, što je manje važno od činjenice da su u tom trenutku Miki Manojlović i Aca Berček imali godine Milana Marića. Tako da to nekako učvršćuje tu dugogodišnju sliku u ovom pozorištu.”

 

U predstavi igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Zoran Cvijanović, Joakim Tasić, Miloš Samolov, Aleksandar Đurica, Bojan Dimitrijević, Nebojša Ljubišić, Marko Radojević, Luka Antonijević, Luka Sević i Veljko Stevanović.

Predstavu režira Vito Taufer, tekst su preveli Vesna Radulović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev. Kompozitori su Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz!, dok su muzičari Darko Golić (kontrabas) i Luka Lopčić (harmonika).

Nakon premijere 17. septembra, prve reprize su u nedelju 18. i utorak 20. septembra, a nakon toga i 30. septembra.

Foto: Angelina Marković (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste