U Beogradu osnovana Regionalna unija teatara


U petak je u Skupštini grada Beograda oformljena Regionalna unija teatara (RUTA) i potpisan je protokol o poslovnoj saradnji između šest pozorišta iz regiona: Nacionalne ustanove Dramski teatar (Skoplje), Kamernog teatra 55 (Sarajevo), Gradskog pozorišta (Podgorica), Mestnog gledališča (Ljubljana), Kazališta Ulysses (Brioni) i Beogradskog dramskog pozorišta.

Događaju su prisustvovali predstavnici strana potpisnica, koji su se obratili prisutnima, kao i Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda, i Ivan Karl, sekretar za kulturu) Beograda. 

Milorad Ognjanović, glumac i predsednik Upravnog odbora rekao je:

„Unija nama kao teatru i kao gradu otvara mnoga vrata. Nadam se da će današnji trenutak obeležiti istoriju pozorišta”.

Unija je osnovana sa dva cilja: organizacijom festivala gde će publika moći da se upozna sa reprezentativnim predstavama i radom pozorišta iz zemalja-članica i da ohrabri regionalnu koprodukcijsku saradnju, kao i da se umetnicima iz zemalja-potpisnica omogući pokretljivost u okviru različitih zajedničkih projekata.

Duško Ljuština, ispred Kazališta Ulysses, izrazio je potrebu da pozorištu i pozorišnim dešavanjima mediji posvete više pažnje i rekao da se nada da će Unija uspeti da privuče pažnju medija:

„Ja sam sudelovao u osnivanju prve ovakve organizacije KPGT, pa sam učestvovao u organizaciji i produciranju projekta koji se zvao Pika Tačka Točka, i evo me sada i u osnivanju ove Unije. To je sasvim sigurno jedan veliki kazališni praznik. Međutim, bez vas, novinara, mi ne dobacimo nikuda, bez obzira na sve lepote i kvalitete. Kada bi pratili kazalište kao što prate politiku, i te politike bi bile lepše. Dajte im svoju podršku od 1. do 6. decembra u Beogradu i nastavimo to u ostalim gradovima regiona”.

Da je osnivanje Unije veoma važno za saradnju zemalja bivše Jugoslavije naglasio je Vedran Fajković iz sarajevskog Kamernog teatra 55:

„Ova ideja je za neke i dalje neobična, ali za nas koji se bavimo kulturom ona je potpuno prirodna, i imam taj osećaj da mi nemamo granica. Kulturološke granice između nas se brišu i velika mi je čast da smo deo Unije, gde ćemo imati priliku da nas vidi publika iz gradova koji su potpisnici, ali i da mi budemo u tim gradovima”.

„Ja se radujem zato što smatram da uspostavljanjem ovog festivala uspostavljamo novi pozorišni praznik. Mislim da je zdravo za duhovnost svih naših ljudi, svih građana naših zemalja, a zdravo je i za sve profesionalce koji se bave pozorištem: i za glumce, i za reditelje, i za pozorišnu kritiku, koja sve manje ima mogućnost da se razvija u našim sredinama koje su zatvorene u nekim manjim okvirima. Izaći iz okvira svog pozorišta, za svakog glumca, za svakog reditelja; izaći iz okvira svoje zemlje i komunicirati sa ljudima iz drugih pozorišta i zemalja dobro je za sve profesionalce i našu publiku”, rekla je Sofija Kunovska iz Dramskog teatra Skoplje.

Jug Radivojević, inicijator i direktor Unije, još jednom je istakao važnost Unije za BDP:

„Beogradsko dramsko pozorište je osnovano 1947. godine i uvek je bilo okrenuto Evropi i svetu. Jedan od mojih primarnih ciljeva kada sam došao na mesto direktora pozorišta jeste da se ovaj događaj desi i zahvaljujem svojim kolegama da su tako brzo prepoznali moju ideju. Festival koji nam predstoji je od izuzetne važnosti za kulturu celog regiona. Naša Unija je već dobila svoju skraćenicu - RUTA - Regionalna unija teatara, i to označava naš zajednički put kojim smo krenuli”.

Prva prilika za sprovođenje ciljeva Unije jeste i prvi festival Unije koji će se održati u Beogradu od 1. do 6. decembra ove godine. Decembarski festival Unije će se svake godine održavati u Beogradu, dok će se u svakom gradu sedištu članice Unije takođe održavati festivali. Festival će biti revijalnog karaktera.

Foto: Nikola MarićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste