U Narodnom pozorištu u Beogradu počele probe Šekspirovog „Sna letnje noći“, u režiji Кokana Mladenovića


Prva čitaća proba komedije Vilijama Šekspira „San letnje noći“, u režiji Кokana Mladenovića, sa kompletno ženskom podelom u kojoj je 16 glumica, održana je 7. juna u probnoj sali na petom spratu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pre početka probe, umetničku i saradničku ekipu predstave, čija je premijera planirana za 6. oktobar na Velikoj sceni,  pozdravila je, u kratkom govoru, v.d. upravnika Ivana Vujić, koja im je poželela uspeh u radu. Vujić je kazala da joj je veoma drago što se ovaj poznati Šekspirov komad, sa kojim će biti otvorena nova sezona, posle više od dve decenije, ponovo vraća na repertoar Narodnog pozorišta.

Dramaturzi su Dimitrije Кokanov i Željko Hubač, kostimograf je Bojana Nikitović, scenograf Marija Кalabić, kompozitor Irena Popović, dok će za scenski pokret biti zadužen Andreja Кulešević. U saradničkoj ekipi su: dr Dejan Sredojević (lektor), Nevena Mijatović (asistent reditelja), Vuk Miletić (izvršni producent), Jasmina Urošević (producent u Drami), Sanja Ugrinić Mimica (inspicijent) i Danica Stevanović (sufler).

Ovo će u Narodnom pozorištu biti šesta dramska postavka “Sna letnje noći”, jedne od najlepših komedija u svetskoj dramskoj literaturi, koju je Šekspir napisao između 1590. i 1596. godine. Premijere su održane 04.04.1910. (režija Milorad Gavrilović), 26.03.1912. (Sava Todorović), 25.06.1920. (Aleksandar Vereščagin), 11.09.1931. (Jurij LJvovič Rakitin) i 26.09.1997. godine (Nikita Milivojević). Na sceni Narodnog pozorišta, u adaptaciji Lučijana Joneskua, u režiji i koreografiji Mihaela Atanasiu, bila je postavljena i baletska predstava “San letnje noći”, a premijera je održana 10. decembra 1987. godine.

Izvor: Narodno pozorište u BeograduPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste