„Uobraženi bolesnik” premijerno u Knjaževsko-srpskom teatru


U četvrtak, 2. marta od 20 časova, ansambl Кnjaževsko-srpskog teatra premijerno će izvesti  predstavu „Uobraženi bolesnik” Ž. B. P. Molijera u adaptaciji Isidore Milosavljević i u režiji Đorđa Nešovića.

uobrazeni-bolesnik-premijerno-u-knjazevsko-srpskom-teatru1

„Iako miljenik Luja XIV, Molijer je veoma precizno umeo da prepozna i u svojim komadima izvrgne ruglu anomalije društva. U „Uobraženom bolesniku” on se tako obračunava sa medicinom svog vremena tvrdeći da ona nema dovoljno znanja da bi mogla da izleči čoveka. Ipak, oko ovog glavnog zapleta i priče o hipohondru, Molijer otvara i mnoge druge teme, kao što su stabilnost porodice, izopačen sistem vrednosti, kritika represije, pitanje prave i lažne ljubavi, ali i slobode. Izazovno je danas, u vremenu u kojem smo suočeni sa post-istinom, najneverovatnijim teorijama zavere (vezanim, recimo, za koronu) baviti se temom medicine, zadržati duh Molijereve komedije, a pritom sačuvati pozorišnu uverljivost. Zbog toga je najveći cilj nas kao autora bio da nađemo tačke koje spajaju Molijerovog i današnjeg „uobraženog bolesnika” ističu dramaturškinja i reditelj i dodaju: „Кada se bavimo egocentričnošću, sebičnošću, licemerjem, koristoljubljem koje dovodi do raspada porodice, a samim tim provocira i lomove u svakom njenom članu, možemo se slobodno zapitati da li je prošao i jedan jedini dan od vremena kada je Molijer napisao ovu komediju.”

U predstavi igraju: Ivan Vidosavljević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Natalija Antonijević, Nikola Milojević, Avram Cvetković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn i Bogdan Milojević. Scenografiju potpisuje Ana Кolbjanova, kostim Jelena Janjatović, muziku Dragoslav Tanasković Trnda, a scenski govor Đorđe Marković.

Reprizna izvođenja predstave su zakazana za 4, 9. i 30. mart od 20 časova na sceni „Joakim Vujić”.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste