"Zimski Dečiji Bal" u svečanoj Sali Doma Vojske Srbije


"Zimski bal" u organizaciji Malog pozorišta „Duško Radović“ i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ biće održan u svečanoj Sali Doma Vojske Srbije 18. januara od 12 do 15 sati.

Na konferenciji za novinare, održanoj 10. januara u poslastičarnici „Specijal“ u Nušićevoj ulici, prisustvovali su Aleksandar Nikolić (VD direktora Malo pozorište „Duško Radović“), Ivana Adžić (glumica), Aleksandar Ilić (koreograf), Nikola Radošević (spoljni saradnik) i Dijana Dobrota (Fondacija Nj. K.V. Princeza Katarina). 

zimski-deciji-bal-bojana-duman2

Kulturni događaj, kako navodi Aleksandar Nikolić je revijalan, zabavan i ono što  je najvažnije ima humanitarni karakter. „Zimski dečiji bal“ jeste prilika za prikupljanje donacija za najugroženiju decu Srbije. Bal će biti sačinjen od muzičkog, plesnog i dramskog programa, a poseban akcenat biće na interakciji izvođača sa decom, njihovom kulturnom edukacijom i aktivnim uključivanjem u balsku svečanost. 

Kulturni događaj u formi balske svečanosti namenjen je deci uzrasta od 5 do 11 godina. „Deca će imati priliku da nauče osnove valcera, poloneza, polke u čemu će im pomoći njihovi drugari iz Kompanije Balet mladih.Takođe imaće priliku da čuju najbolje klasične melodije i možda po prvi put da se upoznaju sa takvom vrstom umetničke muzike i igre“, ističe Aleksandar Ilić, koreograf.

U prvom delu svečanosti  je koncept koji se spojen sa baletskim izvođenjem prilagođen dečijem uzrastu kao i radionice koje se tiču proučavanja standardnih plesova. Drugi deo svečanosti je dobrotvorna tombola u kojoj učestvuju svi a poslednji deo svečanosti je malo slobodnija forma u kojoj ansambl pozorišta "Duško Radović" izvodi hitove 60ih. To će biti mala retro igranka sa dobro poznatim muzičkim naslovima poput "Devojko mala", "Jedna mala dama" itd.

Ono što je važno naglasiti jeste da je vezivno tkivo cele svečanosti  ansambl pozorišta "Duško Radović". Petoro glumaca Ivana Adžić, Aleksandra Anđelković, Arsenije Tubić,Katarina Dimitrijević Nikola Kerkez će ujedno i voditi celokupan program svečanosti. Od kada se pozorište "Duško Radović" uključilo u humanitarni događaj  za decu iz cele Srbije su organizovane igrane predstave. Za većinu mališana to je bio prvi put da su u pozorištu i njihove reakcije su bile autentične. Na taj način se gradi njihov duh, dobre vrednosti i dokazuje da kultura i umetnost pored edukativne imaju i tarapeutsku vrednost.

zimski-deciji-bal-bojana-duman1

Pored glumaca u ovom projektu učestvuju i mladi saradnici od kojih je Nikola Radošević najmlađa osoba koja radi u pozorištu, a takođe ceo događaj će ulepšati specijalni gost  mladi sopran iz opere, Marija Jelić koja upravo ima turneju u Kini i vraća se upravo zbog ove svečanosti.

Jedan od glavnih sponzora jeste Fondacija Princeza Katarina. Dijana Dobrota kao predstavnik Fondacije ističe da fondacija 11 godina prati i  jako dobro poznaje potrebe svih žitelja Srbije od dece koja borave u sirotištima, bolnici i raznim drugim ustanovama, te su u razgovoru sa Aleksandrom N. izneli par nekih ideja kako bi doprineli i podržali ceo događaj. 

Najvažnija tačka kojom se organizatori vode jeste  postavljanje jednog novog sistema vrednosti koji promoviše malog građanina koji razume šta znači živeti sa drugim građanima u zajednici, gde je  empatija na prvom mestu. 

Cena ulaznice po osobi iznosi 500 dinara i može se kupiti na biletarnici Malog pozorišta „Duško Radović“.

Program:

12.00 h Otvaranje bala

Valcer – „Balet mladih“

Poloneza

Polka

Opersko iznenađenje

Srpsko građansko kolo

Kan-kan

13.00 h Pauza za osveženje

13.30 h Balska humanitarna lutrija

13.50 h Drugi deo bala

Koncert u izvođenju ansambla Malog pozorišta „Duško Radović“

14.00 h Evergrin igranka

15.00 h Završetak bala

Foto: Bojana Durman (hocupozoriste.rs)



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste