6. Festival prvoizvedenih predstava

22. Nov 2017 – 28. Nov 2017.
Aleksinac

Šesti Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu će se održati od 22. do 28. novembra. Od ove godine, u takmičarskom delu festivala naći će se šest predstava, a sedma će biti odigrana u čast nagrađenih. 

Od 2015. godine se na Festivalu dodeljuje nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najboljeg mladog glumca/glumicu, a od prošle godine glavna nagrada Festivala, nagrada za najbolji dramski tekst nosi naziv „Slobodan Selenić“. Pored ove dve, dodeljuju se i nagrade za najboljeg glumca Festivala, za najbolju glumicu Festivala, za najbolju režiju, za najbolju predstavu u celini, ali i za najbolju predstavu po oceni publike. Pored svega ovoga, učenici Aleksinačke gimnazije dodeljuju svake večeri nagradu za glumca/glumicu večeri.
U čast nagrađenih, studenti Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu će odigrati svoju predstavu „Viza“ (28.11), za koju je tekst i režiju radila Vida Ognjenović. Festival PIP svake godine dodeljuje Povelju za doprinos srskoj drami, a ovogodišnja dobitnica je upravo Vida Ognjenović.

Selektor Festivala prvoizvedenih predstava je Tomislav Toma Trifunović. Predsednik žirija će biti  Zlata Numanagić, a članovi su Željko Hubač i Goran Ibrajter.

festival-pip

Ove godine je propratni program izuzetno bogat, pa će se 22. novembra biti otvorena izložba „Negujmo srpski jezik“ Ministarstva kulture i već tradicionalna izložba fotografija Marka Miladinovića, ovog puta sa 5. Festivala PIP. Sutradan, 23. novembra biće otvorena izložba radova studenata Fakulteta savremenih umetnosti, a iste večeri biće održana i promocija tog fakulteta. U petak, 24. novembra biće održana promocija izdanja Centra za kulturu i umetnost: „Prvih pet“, „DukaTi“ i „Ješa Mušica“. U sklopu propratnog programa biće održana i književna tribina posvećena Vidi Ognjenović.

Program

Festival će otvoriti nesvakidašnja priča o ljubavi, predstava „Hipnoza jedne ljubavi“ (22.11) u produkciji Zvezdara teatra, a po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića. „Hor „bečkih“ dečaka (23.11) u produkciji Jugo Arta, po tekstu Miroljuba Nedovića Rikija, a u režiji Irfana Mensura. Možda najintrigantnija predstava na Festivalu PIP odigraće se na trećoj večeri, a to je „Novo doba“ (24.11) u produkciji Bitef teatra po tekstu Vuka Boškovića i u režiji Dina Mustafića. Šabačko pozorište tradicionalno učestvuje na svakom Festivalu još od prvog 2012. godine, a ove godine igraće predstavu „Rubište“ (25.11) po tekstu Ninoslava Đorđevića i u režiji Kokana Mladenovića. Pričom o umetnosti predstaviće se Narodno pozorište Sombor, predstavom „Maestro“ (26.11) po tekstu Milivoja Mlađenovića i u režiji Milana Neškovića. Poslednja predstava u takmičarskom delu biće „Opet plače, al' sad od sreće“ (27.11) po tekstu Novice Savića, u režiji Dragana Jakovljevića, a u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra „Joakim Vujić“ iz Kragujevca. Nakon svake predstave biće održani razgovori sa glumcima, rediteljima i dramskim piscima, a vodiće ih Slobodan Savić.

Autor: Jovana Stankovič