Devojčice

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Devojčice

Premijera: 02. Nov 2022.
Režija: Milena Bogavac

Igraju:

Jelena Cvetković, Sara Gajović, Anđela Memet, Adrijana Mulić, Ana Ninković, Sara Ostojić, Ana Petrov, Milena Perić, Milena Šibalić, Lena Vujović 

Dramaturgija: Milena Bogavac, Originalna muzika: Bojana Vunturišević, Koreografija i scenski pokret: Đorđe Živadinović Grgur, Kostimografija: Aleksandar Kovačević, Stručne saradnice: Adriana Zaharijević, Nađa Duhaček, Marija Ratković, Maja Maksimović, Jelena Memet, Organizacija, Izvršna produkcija i asistencija u režiji: Kristina Anđelković, Katarina Srdanović, Direktor produkcije: Vojkan Arsić PREDSTAVA „DEVOJČICE” kreirana je kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces.

Koautorke i izvođačice ovog komada, govore svoje lične priče, u svoje ime. One nisu profesionalne glumice, već devojke i mlade žene, koje koriste pozorište da podele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju u patrijarhalnom društvu.

Ovo je intimistički, lični i ženski komad, koji pod reflektore donosi autentične priče, ali istovremeno govori o predrasudama i stereotipima sa kojima se mlade žene susreću, tokom odrastanja.

Ideja predstave jeste da osnaži devojčice, devojke i mlade žene, da jedna drugoj budu saveznice i podrška, ali i da im pošalje poruku da DEVOJKE MOGU SVE. Da su sve devojčice na svetu vredne, hrabre, pametne i da sve zaslužuju da rastu u sigurnom i bezbednom okruženju.

Deset devojaka u ovoj predstavi ispituje granicu između ličnog i političkog. Sve priče koje pričaju su istinite i posebne, ali su istovremeno izabrane kao karakteristične za veliki broj devojaka u našem društvu. Ova izvedba ujedno je umetnost i aktivizam, jer „lično je političko”.

Govorimo o sebi, da bismo razumele svet.

...

Ovo je predstava o nama. O svemu što smo želele. O svemu čega smo volele da se igramo kada smo bile devojčice. O našim maštanjima. Tajnim dnevnicima. O prvim ljubavima. O traumama. O izborima budućih profesija. O našim školama i fakultetima. O našim porodicama. I prijateljstvima.

Ovo je takođe predstava o razočaranju. O strahovima. O nesigurnosti. I o nasilju.

Ovo je predstava o ženskoj borbi protiv svih vrsti nasilja.

Ovo je predstava o našoj borbi za nas same,

ali i za sve druge devojčice i devojke:

NE ŽELIMO DA SE PLAŠIMO MRAKA!

ŽELIMO BOLJI SVET!